Protiv religijske indoktrinacije djece

Kršenja prava nevjerujućih u Hrvatskoj

e-Novine

Photo: dominomagazin.com

Unatoč tome što se Udruga Protagora više puta obraćala nadležnim institucijama povodom pritužbi roditelja iz cijele Hrvatske da su im djeca u dječjim vrtićima svakodnevno izložena religijskoj indoktrinaciji, nikakav zvaničan odgovor do danas nije stigao

“Budući da za vjeronaučno djelovanje u dječjim vrtićima mora postojati zahtjev roditelja, a da su djeca ireligioznih roditelja svakodnevno izložena religijskoj indoktrinaciji često bez znanja roditelja, o čemu oni saznaju tek naknadno, očito je takva praksa u suprotnosti ne samo s Ustavom RH nego i propisima koji reguliraju vjeronaučnu djelatnost u dječjim vrtićima”, navodi se u priopćenju Protagore.

Aktivisti udruge obratili su se dječjim vrtićima za objašnjenje, no nikakav odgovor nije stigao, dok je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa preko svog glasnogovornika slalo “nesuvisle poruke da oni ne mogu ništa učiniti glede toga”. U Protagori smatraju da resorno Ministarstvo prešutno podržava takvu praksu, ali da ne želi otvoreno stati iza nje i preuzeti odgovornost.

“Zbog toga smo odlučili, uz pristanak roditelja, posljednji slučaj iznijeti u javnost kako bismo potakli i druge roditelje da se suprotstave ideološkom nasilju nad svojom djecom. Dana 30. studenoga 2011. zaprimili smo e-poštom dopis u kojem nam se roditelj žali da mu je dijete u dječjem vrtiću u Solinu svakodnevno prije jela uključeno u molitvu mimo njegove volje, a donedavno i bez njegova znanja. Na zamolbu roditelja da nešto poduzmemo uputili smo e-poštom ravnatelju dječjih vrtića Cvrčak iz Solina”, priopćili su iz udruge Protagora.

Budući da ni nakon deset dana nije stuigao nikakav odgovor, predsjednik Protagore pokušao je 12. prosinca telefonom razgovarati s ravnateljem Mikasom, no i taj je popkušaj prošao bezuspješno. Poslije petnaestak poziva i još jednog dopisa koji je Protagora uputila ravnatelju Davoru Mikasu, odgovor je izostao, što ova udruga tumači kao znak da “Mikas ne želi ništa poduzeti niti dati bilo kakvo objašnjenje glede religijske ideološke indoktrinacije predškolske djece koja se provodi pod njegovim ravnateljstvom”.

“Osim javnosti ovim ćemo se priopćenjem ponovno obratiti nadležnom Ministarstvu u nadi da će ono u promijenjenim političkim uvjetima konačno uvesti zakonitost i u dječje vrtiće, te spriječiti duhovno nasilje nad djecom koju sami roditelji, nažalost, od tog nasilja ne mogu zaštititi”, najavljuju u Protagori.

Jedna misao o “Protiv religijske indoktrinacije djece

1. Koliko ja znam u Djecjim vrticima postoje odvojene vjerske grupe, sto je s obzirom na njihov uzrast ipak prerano, ali da se tjera na molitvu prije jela u tzv. “obicnoj” grupi sada prvi puta cujem. No, naravno da nista nije nemoguce.

Sviđa mi se