Prodaja magle

Nedelja 25.12.2011 | 10:39

Uhapšen starešina manastira Vatoped

Izvor: Tanjug

Solun — Starešina svetogorskog manastira Vatoped Jefrem. optužen za proneveru i davanje lažnih izjava, uhapšen je i stavljen pod nadzor u svojoj monaškoj ćeliji. Iguman Jefrem nalazi se u pritvoru na teritoriji 1.000 godina starog manastira Vatoped na Atosu, dodaje se u saopštenju.

Jefrem, koji je policiji rekao da ima visoku temperaturu i visok nivo šećera u krvi, zadržan je “privremeno” pod stražom u svojoj ćeliji, a odluka da li će biti premešten u zatvorsku bolnicu trebalo bi da bude doneta posle Božića.

Jefrem je umešan u aferu s nekretninama s grčkom državom, od koje je manastir Vatoped imao veliku korist – prema proceni jednog od sudija koji prate slučaj, najmanje 100 miliona evra.

Ovaj slučaj, poznat i kao afera “Vistonida”, potresla je konzervativnu grčku vladu koja je na vlasti bila od 2004. do 2009. godine i dovela do ostavki trojice ministara.

Iguman Jefrem bio je priveden početkom meseca, kada je svedočio o ovom slučaju, ali je oslobođen pošto se tužilac i jedan od advokata nisu složili da li da ga uhapse ili puste uz kauciju.

Ipak, sudsko veće juče se odlučilo za hapšenje, preneo je AP.


Iako je Jefrem, preko svojih advokata, poručio vlastima da je spreman da se dobrovoljno preda, očigledno mu nisu poverovali – tokom noći i jutra, čamci obalske straže kružili su u vodama oko Atosa, a policija u dva grada najbliža monaškoj enklavi, zaustavljala je motorcikliste, pretraživala automobile i legitimisala vozače.

“Iznenadila nas je odluka da Jefrem bude uhapšen. Mi smo mu rekli da postoje veoma male šanse da se to desi”, rekao je Aristotelis Haralambakis, jedan od advokata.

Neki konzervativni političari zaprepašćeno su reagovali u medijima, ali lider konzervativne stranke Nova demokratija, koji nije bio uključen u skandal, nije želeo da komentariše ovaj slučaj.

Afera je nazvana “Vistonida” po jezeru u prefekturi Ksanti, za koje je manastir tvrdio da ga je pre hiljadu godina dobio na poklon, što država nije priznala.

Manastir je na ime vlasništva nad jezerom kupovao nekretnine, od kojih je neke odmah prodavao po visokim cenama, što je država nazvala bogaćenjem od “prodaje magle”.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=12&dd=25&nav_category=167&nav_id=568561

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s