‘Crkva je palila ljude, a meni predbacuju kršenje ljudskih prava’

T portal

REAKCIJA DRAGE HEDLA

Datum objave:
08.12.2011 14:36

Autor: Neven Barković

Osječki novinar Drago Hedl, jedan od najboljih hrvatskih istraživačkih novinara i dobitnik niza domaćih i međunarodnih novinarskih nagrada, odgovorio je na nezabilježen napad Komisije HBK Iustitia et pax, koja je danas priopćenjem oštro prosvjedovala zbog jučerašnje dodjele Reda Stjepana Radića novinaru Hedlu. Podsjetimo, predsjednik RH Ivo Josipović jučer je odlikovao Hedla povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, na što je Katolička crkva danas burno reagirala

Hedl je u razgovoru za tportal izrazio čuđenje reakcijom Crkvene komisije Iustitia et pax kazavši da je tekst na koji biskupi prigovaraju napisao i objavio prije 30 godina u Glasu Slavonije. ‘U to se vrijeme bila digla velika politička bura u jednom malom mjestu pokraj Požege, gdje je u tamošnjoj crkvi osvanuo mozaik s Alojzijem Stepincem. Ja sam otišao tamo kao novinar, napravio reportažu koja je objavljena u Glasu Slavonije i tom sam tekstu spomenuo da je Stepinac u Jugoslaviji na sudu osuđen kao ratni zločinac – što je fakt’, pojašnjava Hedl.

Josipović bez komentara

U Uredu predsjednika nisu željeli komentirati napad Komisije HBK Iustitie et pax na odluku predsjednika Ive Josipovića da dodjeli državno odlikovanje Red Stjepana Radića novinaru Dragi Hedlu. Kratko su nam poručili da je predsjednik otputovao i Bruxelles na popisivanje pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom i da ‘nema komentara’ (An. S.)

Ako je moj tekst uistinu zaista značio kršenje ljudskih prava, onda se vratimo malo u povijest, pa se prisjetimo da je ista ta Crkva itekako ozbiljno kršila ljudska prava spaljujući na lomači ljude koji se nisu slagali s njima’, ističe Hedl, podsjećajući još jednom da vrh Katoličke crkve već dugo ima pik na njega.

‘U vrijeme u koje sam ja pisao o zločinima počinjenima u ratnom Osijeku, nadbiskup Srakić je odlazio u prijateljske posjete Branimiru Glavašu, koji je u konačnici pravomoćno osuđen za te zločine. S druge strane, Srakić se nijednom nije sjetio primiti bilo kojeg člana obitelji Glavaševih žrtava, dakle mi smo tu očito bili na suprotnim stranama. Nadalje, ja sam u više navrata pisao tekstove o tome što radi Katolička crkva, što o svećeniku pedofilu, što o neviđenoj raskoši u gradnji osječkog vikarijata, o građevinskim radovima koje je Crkva naručila, a nikad nije platila, tako da im je ovo sad dobro došlo da se pokušaju obračunati sa mnom’, zaključuje Hedl.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/164147/Crkva-je-palila-ljude-a-meni-predbacuju-krsenje-ljudskih-prava.html

_________________________________________________________________________

IUSTITIA ET PAX

Crkva napala Josipovića jer je odlikovao Dragu Hedla!

Iustitia et pax; Košić, Črpić i Ancić

Datum objave:
08.12.2011 12:00

Autor: tportal.hr

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax današnjim je priopćenjem izrazila ‘nezadovoljstvo i duboku zabrinutost činjenicom da je predsjednik Ivo Josipović povodom Međunarodnoga dana ljudskih prava Redom Stjepana Radića za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine odlikovao novinara Dragu Hedla. Nagrađenog novinara su prokazali kao osobu koja je u vrijeme komunističkog režima i jednoumlja svojim napisima potirala jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo slobode vjerovanja’

‘U svojim napisima iz toga vremena, između ostaloga, nazivao je bl. Alojzija Stepinca ‘krvnikom među svecima’ stavljajući u taj negativan kontekst i bl. Ivana Merza’, tvrde u komisiji HBK.

Komisija HBK opisuje Hedla kao ‘osobu koja je denuncijantski pozivala na represiju prema onima koji drukčije misle i tako ugrožavala živote nevinih ljudi, a koja je u vrijeme demokratske Hrvatske pravomoćno osuđena za

Vezane vijesti

još vijesti na temu

klevetu, osobu koja se često prikazivala žrtvom, a nikada nije dokazano da je bila ugrožena te nikako ne zaslužuje to časno odlikovanje’.

‘Poseban razlog za zabrinutost izaziva činjenica da demokratski izabrani predsjednik Republike Hrvatske, koji je dužan brinuti se za poštivanje prava svih, ali i za poštivanje povijesne istine i njezino otkrivanje, odlikovanje dodjeljuje onima koji su u komunizmu, a i nakon njegova pada, iskrivljavali i zatomljivali i činjenice i istinu. Pozivamo Predsjednika Republike da iz moralnih razloga povuče dodijeljeno odlikovanje i još jednom preispita svoju odluku da se takvo odlikovanje dodjeljuje bilo kojoj osobi koja se u vrijeme komunizma ogriješila o poštivanje temeljnih ljudskih prava. Takva vrsta kršenja ljudskih prava ne zastarijeva i ne može se opravdati nekim drugim pozitivnim djelima, a takav odabir osoba dovodi u pitanje važnost i značenje samog odlikovanja ako se koristi kao sredstvo za prekrajanje onoga čega bi trebalo biti znakom, a to je istina’, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje biskup Vlado Košić.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/164095/Crkva-napala-Josipovica-jer-je-odlikovao-Dragu-Hedla.html

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s