Za 40 posto porastao broj katolika koji su napustili Crkvu!

Tportal

RAZOČARANI NIJEMCI

Za 40 posto porastao broj katolika koji su napustili Crkvu!

Papa Benedikt XVI.

Datum objave:
07.04.2011 15:00

Autor: tportal.hr/hina

Broj vjernika koji napuštaju redove Katoličke crkve u Njemačkoj 2010. godine naglo je porastao te je, sa 180.000 zabilježenih izlazaka, za 40 posto veći nego godinu dana ranije, pokazuju rezultati istraživanja tjednika ‘Die Zeit’ objavljenog u četvrtak

Istraživanje vjerskog dodatka ‘Christ&Welt’ tjednika ‘Die Zeit’, provedeno na temelju podataka dobivenih iz 27 njemačkih biskupija, pokazuje da je 2010. iz Katoličke crkve istupilo 50.000 vjernika više nego 2009. usprkos tomu što je već pretprošle godine rekordan broj, njih oko 128.000, napustilo instituciju Katoličke crkve u Njemačkoj.

Najveći broj istupa zabilježen je na jugu Njemačke, gdje su većinom i nastanjeni katolici. Tako su biskupije Bamberg, Wuerzburg i Passau izgubile i do 70 posto vjernika. Gubici su zabilježeni i u najvećoj njemačkoj nadbiskupiji u Koelnu, koju je napustilo preko 40 posto vjernika.

Promatrači drastičan odljev vjernika povezuju sa seksualnim skandalima koji već nekoliko godina pogađaju Katoličku crkvu. Katolička crkva rješenje problema vidi u, kako se navodi, ‘pojačanom dijalogu s laicima’.

‘Porast broja onih koji napuštaju Katoličku crkvu u 2010. simbolizira nestanak povjerenja koje je Crkva pretrpjela posebice zbog seksualnih skandala’, rekao je glavni vikar Koelnske nadbiskupije Dominik Schwaderlapp za ‘Die Zeit’. On smatra da su mnogi istupom izrazili osobni prosvjed protiv zbivanja unutar Katoličke crkve.

‘To je za nas vrlo bolno’, rekao je Schwaderlapp.

Istodobno i protestantska crkva u Njemačkoj bilježi odljev vjernika. Tako je 2010. oko 150.000 protestanata istupilo iz redova Crkve.

Osjetan porast slučajeva napuštanja crkve posljednjih godina povezuje se i s crkvenim porezom koji plaćaju svi članovi protestantskih i katoličkih zajednica s dokazanim primanjima. Ateisti i pripadnici ostalih religijskih zajednica ne plaćaju crkveni porez.

Jedna misao o “Za 40 posto porastao broj katolika koji su napustili Crkvu!