Jutarnji list

Predsjednik je rekao kako se haški sud neće rukovoditi molitvama, željama ili prosvjedima

Ivan Miklenić

Datum objave: 06.04.2011

Autor: Portal Jutarnji.hr

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako se haški sud sigurno neće rukovoditi molitvama, a time i ‘isprovocira’ reakciju glavnog urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića, koji je kazao kako su takve izjave neprimjerene i uvredljive za vjernike.

– Haški sud se sasvim sigurno neće rukovoditi ni molitvama u Hrvatskoj, ni željama, prosvjedima, ni navijanjima ove ili one vrste. Oni će donijeti onakvu presudu prema onome što kao činjenice u tom predmetu – rekao je prije nekoliko dana Josipović za Media servis.

Hrvatski biskupi pozvali su vjernike na molitvu i post svakoga petka kako bi hrvatski generali Čermak, Markač i Gotovina bili oslobođeni u Haagu. Izazvalo je to podijeljene reakcije, ali niti jedna nije postigla toliko efekta koliko predsjednikova. Prvenstveno jer se on sam oduvijek izjašnjava kao agnostik, a k tome je i na čelu zemlje.

– Takvo vjerničko molitveno suočavanje s aktualnim povijesnim časom bitno drugačije od svih strahovanja, širenja malodušnosti i pokušaja rušenja, jer ulijeva nadu koja nije oslonjena na krhkoga čovjeka nego na svemogućega Boga. Stoga su riječi predsjednika doista neprimjerene i za vjernike uvredljive – stoji u komentaru urednika Glasa Koncila.

Jedna misao o “Glas Koncila: Josipović je uvrijedio vjernike kada je rekao da se Haag neće rukovoditi molitvama

1. Andy Rooney kaže:
    “Papa tradicionalno moli za mir svakog Uskrsa i uopće ga ne obeshrabruje činjenica da to nikada nije imalo baš nikakva učinka u sprečavanju ili okončanju bilo kojeg rata. Što prolazi kroz papinu glavu kada ga neprestano odbija? Zar Bog ima nešto protiv njega?”

Sviđa mi se