Skandal – Drama pošto je zatvorena crkva francuske župe

Večernji hr

 04.07.2010 / 19:30

Skandal – Drama pošto je zatvorena crkva francuske župe

Hrvate u Parizu izbacuju iz njihove crkve, crkvene vlasti kod nas šute

Vlč. Bousquet traži da se Hrvatsku katoličku misiju premjesti ili ukine, kaže da su Hrvati kao sekta, da ne prihvaćaju da u crkvu ulaze oni koji nisu Hrvati

Piše: Darko Pavičić/VLM

U Hrvatskoj katoličkoj misiji u Parizu drama: francuska Crkva izbacuje hrvatske svećenike iz njihove pariške crkve, a crkvene vlasti u Hrvatskoj i BiH koje zajedno upravljaju misijama ni da trepnu. Hrvatima u Parizu tu je vijest u nedjeljnoj misi, u crkvi sv. Ćirila i Metoda, 20. lipnja priopćio župnik, isusovac Mato Antunović, rekavši da sa svojim pomoćnikom o. Perom Mijićem i dvjema časnim sestrama mora napustiti prostorije Hrvatske katoličke misije u Parizu i “ključeve crkve i misije predati župniku francuske župe”. Kako stoji u pismu biskupskoga vikara msgr. Xaviera Rambauda od 14. lipnja 2010., to moraju učiniti najkasnije 31. kolovoza 2010., kada prestaje kanonska misija p. Mate Antunovića. Vijest je odjeknula kao bomba među hrvatskim vjernicima koji su u crkvu uložili dva milijuna eura.

http://www.vecernji.hr/vijesti/hrvate-parizu-izbacuju-njihove-crkve-crkvene-vlasti-kod-nas-sute-clanak-163541 

Hrvati primili Francuze

Sve je počelo pošto je gradska inspekcija zatvorila crkvu francuske župe (koja je prekoputa hrvatske crkve) zbog opasnosti od rušenja. Hrvatska strana primila je objeručke Francuze iz susjedne župe, a samo je trebalo uskladiti vrijeme korištenja crkvom za obje zajednice. No francuski je župnik htio nametnuti svoj program tako da bi misa za Hrvate bila u nepovoljno vrijeme, što bi s vremenom ugasilo misiju, a to Hrvatima nije odgovaralo. Stoga je župnik francuske župe Saint-Germain-de-Charonne zatražio od pariške nadbiskupije da “premjesti, suspendira ili dokine hrvatsku misiju“. Hrvate iz Pariza najviše boli to što je to pismo dobio i biskup mons. Želimir Puljić, koji je bio zadužen za inozemnu pastvu. Dapače, Crkva u Hrvatskoj upoznata je sa svime još u siječnju ove godine u pismu koje su biskupu Puljiću poslali msgr. Michel Aupetit, generalni vikar, i msgr. Xavier Rambaud, biskupski vikar pariške nadbiskupije. Pozvali su ga u Pariz zbog navodna “teškog problema koji se tiče hrvatske zajednice u Parizu”, ali, tvrde Hrvati, na to pismo nitko iz Hrvatske nije odgovorio.

Hrvatima se posebno zamjerio francuski župnik, dojučerašnji susjed. “Njihov svećenik vlč. Bousquet na svojoj internetskoj stranici tvrdi da Hrvati nemaju pravo biti u toj crkvi te je tražio da se Hrvatsku katoličku misiju premjesti ili ukine. Nazvala sam ga, uvjeravajući ga u naše pravo na korištenje crkvom. Crkve su sve praznije, a on svojim ponašanjem tjera vjernike. Bio je vrlo neugodan, s mnogo animoziteta prema Hrvatima. Rekao je da su Hrvati kao sekta, da smo zatvoreni, da ne prihvaćamo druge koji ulaze u crkvu, a nisu Hrvati”, napisala je hrvatskim biskupima jedna vjernica kojoj je majka Francuskinja, a otac Hrvat (podaci u redakciji). S vjernicima je ispred hrvatske crkve prošle nedjelje dijelila letke Francuzima.

Nema odgovora na pismo

“Objasnili smo ljudima da nemamo ništa protiv njih. Možemo dijeliti crkvu, ali ne dopuštamo da nam oduzmu ono što su naši roditelji napravili jer se ta crkva gradila dok je u nas bilo ratno stanje. Naši su roditelji gradili crkvu i istodobno pomagali svojoj napadnutoj domovini”, stoji u pismu iz Hrvatske katoličke misije, na koje nema odgovora hrvatskoga crkvenog vrha.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s