Predsjednik Josipović primio kardinala Bozanića

Subota, 10.travnja 2010.

Predsjednik Josipović primio kardinala Bozanića

josboz4

ZAGREB – Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog i metropolita, pri čemu su u srdačnom i otvorenom razgovoru razmotrena važna pitanja iz područja suradnje Crkve i hrvatske države s naglaskom na brizi o vrijednostima koje su odlučujuće za dobrobit hrvatskoga društva, te pazeći na povezanost hrvatskoga naroda u domovini i izvan nje, priopćeno je iz Ureda predsjednika.
Imajući pred sobom okolnosti neposrednoga ulaska Hrvatske u Europsku uniju izdvojena je suglasnost o konačnome cilju i potreba za hrabrim koracima u otklanjanju svih zapreka pred kojima se Hrvatska trenutno nalazi, ne previđajući sve ono čime Hrvatska daje svoj doprinos zajednici europskih naroda. Zbog toga je znakovito i objavljivanje Pisma hrvatskih biskupa povodom pristupnih pregovora za ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju, stoji u priopćenju.
Ističe se kako je uočena također važnost suradnje Crkve i države glede složenih pitanja položaja hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, pri čemu je nužno jedinstvo i zajedništvo u definiranju ciljeva i aktivnija prisutnost hrvatskog naroda u BiH u političkome životu, a osobito u demokratskim procesima biranja zastupnika.
Istaknuta je nužnost zauzetosti na području ljudskih prava i socijale pravednosti u razvijanju osjetljivosti za druge i u pomaganju najugroženijima u vremenu obilježenom gospodarskom krizom, sa svim mogućim negativnim popratnim posljedicama.
Predsjednika Josipovića je kardinal Bozanić upoznao s plenarnim zasjedanjem Predsjednika biskupskih konferencija Europe koje će se održati u Zagrebu od 30. rujna do 3. listopada 2010., u čemu je obostrano prepoznat važan događaj kako za Crkvu u Hrvatskoj tako i za Republiku Hrvatsku.
Kardinal Bozanić je istaknuo da se ove godine obilježava 50. obljetnica smrti blaženoga Alojzija Stepinca, te su naznačena događanja i inicijative vezane uz njegov lik.
Predsjednik Josipović pozdravio je i pridružio se inicijativi pozivanja svetom ocu Benediktu XVI. da pohodi Hrvatsku.
U razgovoru je posebno mjesto dobila suglasnost glede vjerskih sloboda u Republici Hrvatskoj i nužnost suočavanja s pitanjima iz prošlosti koja nerijetko izazivaju podjele i sukobe u sadašnjem društvenom trenutku.
Tražeći i prepoznajući sve ono što povezuje ljude u otvaranju novih područja za izgradnju i razvijanju Hrvatske, dotaknute su i teme promicanja odgoja i obrazovanja, visokoga školstva i znanosti, s posebnim osvrtom na Hrvatsko katoličko sveučilište, navodi se u priopćenju. [Hina]