Mesićevim stopama: Za Josipovićeva posjeta Varaždinu protokol premjestio raspelo

Nacional.hr

25.02.2010. / 23:16

Autor: Ana Smrečki

Mesićevim stopama: Za Josipovićeva posjeta Varaždinu protokol premjestio raspelo

c05d27449df5b82b23098150623c9514_medium

Bivši predsjednik Mesić često je bio u sukobu s Crkvom

Uoči nedavnog posjeta novog predsjednika Ive Josipovića Varaždinskoj županiji u dvorani Gradskog poglavarstva premještano je raspelo koje je početkom godine blagoslovio varaždinski biskup, monsinjor Josip Mrzljak. Kako piše Jutarnji list, raspelo je premjestio protokol Varaždinske županije budući da su smatrali neprimjerenim da se na istom zidu nalaze i državna i županijska i vjerska obilježja.

Križevi van iz državnih objekata

Iva Janežić, zadužena za protokol pojasnila je da križ ostalo u istoj prostoriji u kojoj je i inače bilo postavljeno te da je samo premješteno na drugi zid. Ona pak poručuje da to iznenadno premještanje raspela nema veze s posjetom predsjednika Josipovića Varaždinskoj županiji te da je cijeli posao obavljen nekoliko dana ranije.

Varaždinici su pak prvi odlučili, kako kažu u Gradskom poglavarstvu po prvi puta urediti dvoranu prema načelima pravila i običaja o ponašanju u diplomatskom ophođenju. Podsjetimo, micanje svih vjerskih obilježja, ponajprije križeva, iz vojnih, policijskih i ostalih državnih objekata, zatražio je prošlog ljeta bivši predsjednik Mesić. Predložio je pak da se križevi premjesti u kapele.