Seksualno zlostavljanje na jezuitskoj gimnaziji u Bonu

Deutsche welle

Politika | 19.02.2010

Seksualno zlostavljanje na jezuitskoj gimnaziji u Bonu

0,,5263931_1,00

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Seksualno zlostavljanje učenika u katoličkim školama 70-tih i 80-tih godina izlazi na svjetlo dana

Prvo SAD, pa Irska a sada i Njemačka. Katoličku crkvu potresa skandal za skandalom. Do sada se nezavisnom istražitelju javilo 120 žrtava. Škola, čiji su učenici seksualno zlostavljani je i jezuitska gimnazija u Bonu.

Dva svećenika su optužena za seksualno zlostavljanje studenata na koledžu Aloisius – isusovačkoj (jezuitskoj) školi u Bonnu. Jedan od njih je umro 1972. godine, a drugi ima 82. godine i živi u staračkom domu. Koledž Aloisius, koji je nedavno proglašen četvrtom najboljom školom u Njemačkoj, također je poveo istragu o nedavnim optužbama na račun škole i fakulteta. Ova kriza postavlja važna pitanja o transparentnosti crkve i njenom odnosu prema seksualnom zlostavljanju. Robert Wittbrodt, profesor u školi, jedan je od članova Istražnog odbora. Bildunterschrift:

“Pošto svi slučajeve koje sam vidio podliježu zakonu o zastarijevanju, mi nažalost nemamo priliku da dobijemo cijelu sliku prošlosti. Pravni postupak bi nam mnogo bolje razjasnio slučaj. Ali, mislim da već sada možemo reći da su se desile mnoge nepravilnosti i pogrešne stvari. Moramo da ocijenimo šta je od toga bilo dio kulture toga vremena, a šta nije i koje su se sve neprihvatljive stvari praktikovale i osuditi ih”, rekao je profesor na jezuitskoj školi u Bonu Robert Wittbrodt.

Direktor zatvarao oči

Direktor škole, otac Theo Schneider, je također bio član istražne komisije. Međutim, napustio je svoju poziciju kada su se pojavile tvrdnje da je dobrovoljno zatvarao oči pred seksualnim zlostavljanjima njegovih učenika. Helena, koja pohađa osmi razred, ne vjeruje da je Schneider bio svjestan zlostavljanja. Učenici i dalje podržavljaju direktora škole, čak i nakon što je dao otkaz. S druge strane, dekan Picken je u međuvremenu uspostavio SOS telefon, na koji se anonimno mogu ispovijediti svi koji su pogođeni ovom krizom.

“Meni ja važno da žrtve i svi oni koji su pogođeni ovom krizom znaju da imaju našu pomoć. To ne bi trebale biti samo prazne riječi koje mogu pročitati u novinama. Mi smo, kao svećenici, odgovorni za pružanje pastoralne skrbi a time i za brigu o dušama, a očito je da ovo za mnoge ljude predstavlja duševni problem”, smatra dekan Picken. Picken smatra i da crkva mora aktivno raditi na prevenciji i sprječavanju ovakvih pojava ali i poboljšavanju komunikacije sa javnošću.

Autor: David Levitz/Alem Lolić

Odg. urednica: Jasmina Rose