Novost: Anglikansko euharistijsko slavlje u crkvama

Vjesnik.hr20.02.2010.

Skupina anglikanaca u Australiji želi prijeći na katolicizam

VATIKAN – Skupina australskih anglikanaca izjavila je da je spremna preobratiti se na katolicizam kako je to predložio papa Benedikt XVI. prošlog listopada, objavio je u četvrtak »Osservatore Romano«.
Anglikanski biskup David Robarts je prenio dopisniku Daily Telegrapha u Sydneyu namjeru svoje skupine Forward in faith Australia koja ima 200 članova i sjedište u Melbourneu, da se vrati pod okrilje Svete stolice, izvijestio je »Osservatore Romano«. »Volim svoju anglikansku tradiciju i ne želim ju izgubiti donošenjem te odluke«, rekao je crkveni dostojanstvenik. »Osjećamo se isključenima iz Anglikanske crkve Australije koja nam nije mogla dati biskupa koji bi bio kadar zastupati naše konzervativna mišljenja na temu homoseksualnosti i žena svećenica«, dodao je. Papa je 20. listopada najavio, a 9. studenoga proglasio »Apostolski ustav« koji omogućuje Anglikancima koji se protive promjenama crkve, posebice ređenju svećenika i konsekraciji žena, kao i blagoslovu homoseksualnih brakova, da se vrate katoličkoj zajednici uz zadržavanje anglikanske liturgije. [AFP/Hina]