Ustavna prava dvostrukih (crkvenih) mjerila

“Treba nam i jedno i drugo i jedno bez drugoga ne ide” – poručuju biskupi.

 Naš komentar: Jedan čovjek – prihodi u dvije kase! Čije?

HBK i BKBIH! 

 Ustavna prava dvostrukih (crkvenih) mjerila

 Po Božanskom zakonu pred Bogom smo svi jednaki ma gdje bili. Samo je jedno boravište naše duše: u nama samima. Za to nije potreban niti Ustav niti Kanonski crkveni zakonik. Po crkvenom zakonu prihoda/rashoda, te najnovijoj objavi HBK/BKBIH moguć je egzodus crkvenih kasa koje vode brigu da jedna osoba ima prava davati milostinju u dvije države.

Crkva ima obraza pred javnošću boriti se za prava drugih kada su njezini interesi u pitanju, ali nema obraza boriti se za prava čovjeka kada to treba učiniti u slučaju da nisu njezini interesi u pitanju.

Najprije neka se ta ista Crkva pobrine da se preispita Ustav glede Ugovora Sveta Stolica-Republika Hrvatska, na što se tim istim ugovorima i obvezala. Kada ostane bez proračunskih i ostalih nezakonito stečenih sredstava onda neka se bori za ustavna prava onih do kojih im je stalo. Zašto se prije nije Crkva oglasila i preispitala sama da li je sve u redu što se tiče sekularizacije i da li je sve odista onako kako to ona vidi svojim očima. Glas javnosti i naroda u stvarnosti možda bi joj pokazao na čijoj je strani ta ista Crkva: naroda ili politike.

Večernji list

KATOLIČKI BISKUPI IZ HRVATSKE I BIH PROTIV PRIJEDLOGA ZAKONA O PREBIVALIŠTU I BORAVIŠTU

Biskupi protiv zakona o prebivalištu: Doći će do novog bijega u Hrvatsku

Nadamo se da odlučujuće političke elite u Hrvatskoj neće podržati rješenja koja će potpomoći iseljavanje, diskriminaciju i dalju eroziju ljudskih, političkih, građanskih i socijalnih prava Hrvata u BiH – poručuju biskupi.

Autor: Darko Pavičić

16.02.2010

Katolički biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine ustali su protiv prijedloga zakona o prebivalištu i boravištu. Objavile su to danas u zajedničkoj izjavi Komisije Iustitie et Pax (Pravda i mir) dvaju biskupskih konferencija, tvrdeći da je prijedlog zakona diskriminirajući i da će izazvati novi egzodus Hrvata iz BiH.

– Apeliramo na sve odgovorne političare i narodne zastupnike u Hrvatskoj da u procesu donošenja ključnih odluka koje se tiču Hrvata u BiH postupaju odgovorno i u skladu s europskim demokratskim standardima i Ustavom RH. Naše komisije smatraju da nema nikakva ustavnog utemeljenja zahtijevati od Hrvata s državljanstvom RH i BiH izbor po kojemu bi se morali odreći ili svojih prava zajamčenih Ustavom BiH ili Ustavom RH – poručili su u ime svojih komisija biskup sisački mons. Vlado Košić i pomoćni biskup sarajevski mons. Pero Sudar.

– Nadamo se da odlučujuće političke elite u Hrvatskoj neće podržati rješenja koja će potpomoći iseljavanje, diskriminaciju i dalju eroziju ljudskih, političkih, građanskih i socijalnih prava Hrvata u BiH – poručuju biskupi i tvrde da će biti nemoguće isključiti novi val emigranata iz BiH u Hrvatsku, čime bi se socijalna izdvajanja u budućnosti tek povećala. Oni tvrde da se anomalija dvostrukog glasovanja ne smije rješavati ovim zakonom te da je biračko pravo hrvatskih državljana vezano uz hrvatsko državljanstvo.

– Malo je poznato i rijetko se spominje da “privilegij” dvostrukog glasovanja i druga prava državljana Hrvatske uživa i otprilike 100.000 izbjeglica iz Hrvatske koji su etnički Srbi. Pravedno bi bilo da nijedna etnička skupina ne bude privilegirana niti diskriminirana – stoji u zajedničkoj izjavi, a navode se i primjeri iz Europe, poput Talijana koji imaju dvojno državljanstvo ili Mađara u Rumunjskoj. Naravno, Crkva nije za ukidanje prava ni “etničkim Srbima, izbjeglicama iz Hrvatske”, nego da se “oni vrate u svoje domovine i uključe u njihov razvoj i obnovu.

– Treba nam i jedno i drugo i jedno bez drugoga ne ide – poručuju biskupi, koji su se pokušali o tome konzultirati s nekim saborskim zastupnicima, ali nisu snažnije uspjeli utjecati na Vladu. Štoviše, sumnjiva im je brzina kojom se htjelo izglasati taj prijedlog zakona, a biskup Košić dodao je kako se mnoge odluke u posljednje vrijeme donose, a da nije sigurno da su od nacionalnog interesa.
– Ako se ljudi budu morali odlučiti samo za jedne dokumente, većina će ostaviti hrvatske, ponajviše mladi – rekao je biskup Sudar i poručio:
– Ako se to mora donijeti iz bilo kojih razloga, nemojmo to donositi sada, tj. dok se ne promijeni Ustav BiH, prema kojemu Hrvati nisu ni manjina.

http://www.vecernji.hr/vijesti/biskupi-protiv-zakona-prebivalistu-doci-ce-novog-bijega-hrvatsku-clanak-97036

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s