Sarkazam Valentinova: Seksualna revolucija na Kaptolu

Valentinovo: Seksualna revolucija na Kaptolu

Tradicija, pedofilija, konzumeristička hiperseksualnost, ugovori  Sveta Stolica-RH,bunceki, kokoši, seks, sekularizam, karneval, gađanje jastucima, šampanjac, skrivanje lica – poroci su Valentinova, a sve kako bi prihvatljivijim postalo ono što inače nije prihvatljivo. Da ne zaboravimo – sve su to i obilježja Svjetskog dana braka koji se slavi pod krovnom organizacijom poganstva – Rimokatoličkom crkvom.

 “Na taj način htjelo se svim zainteresiranim svećenicima i bračnim parovima dati dovoljno vremena da zajedničkim snagama i kreativnošću organiziraju obilježavanje Svjetskog dana braka 2010. Kakve li divne istine, kakve li radosne vijesti!”, poručuje predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj krčki biskup Valter Župan za Svjetski dan braka, 14. veljače 2010.

 Kardinal Franz Rode nije baš zadovoljan učincima jer sekularizam i tradicija blijede pa je Crkva kao institucija u problemima kako na odgovarajući način povećati moral u slavljenju ovako prevažnog dana. Valter Župan nadopunjuje kolegu izjavom “Ovo razdoblje obilježeno je skrivanjem lica, kako bi prihvatljivijim postalo ono što inače nije prihvatljivo”.

Ove bi činjenice mogli sažeti u poruku Rimskog imperija za ovaj dan:

Kupajte se goli, ali pazite da vas nitko ne vidi. Obuzdajte nagon za seksom. Dakako, svi zaljubljeni pedofili mogu se uteći pomoći i zagovoru biskupa sv. Valentina, koji se odlikovao kreposnim životom.  Ako ih uhvate slijedi kazna – selidba u drugu župu. Ništa strašno. Ako se odluče razići nakon razlaza shvatit će da su bili “iskorišteni, a ne voljeni”. Svi znamo da je seksualnost plaha životinjica koju treba postepeno ohrabrivati.Ostali kojih se ovo ne tiče tako i tako će u pakao, ali za pokoru su dužni u potkalničkom selu Dropkovcu nakon mise uz blagdan Valentinova kraj crkve sv. Franje Ksaverskog prisustvovati licitaciji svinjskih bunceka. Prikupljeni novac namijenjen je za uređenje crkve.

 Naslovi u medijima koji obilježavaju približavanje 14.veljače –popularnog Valentinova, Dana zaljubljenih, Dana braka:

Crkva o Valentinovu: Obuzdajte nagon za seksom

Valentinovo obilježavaju licitacijom sušenih bunceka

Crkva Danom braka protiv Dana zaljubljenih

Seksualna revolucija na Kaptolu

BISKUPI KAO OPRAH:‘Kupajte se goli, ali pazite da vas nitko ne vidi’

 101 romantična ideja Ured HBK objavio knjižicu: Vjernike savjetuje seks-guru

 Iz Ureda HBK za obitelj poručuju kako su se slučajno poklopila obilježavanja Valentinova i Svjetskog dana braka u drugu nedjelju veljače, ali – tko je Valentin?

 “Znamo da blagdan vuče korijene još iz rimske i katoličke tradicije. Tko je zapravo tajanstveni svetac i zašto slavimo ovaj blagdan? 

 Katolička crkva na taj dan govori o čak 11 svetaca pod ovim imenom, razlikujući ih prema gradu iz kojega dolaze. Jedna legenda kaže da je Sv. Valentin bio svećenik koji je služio u Rimu u 3.stoljeću, za vrijeme vladavine cara Klaudija II. Kad je car uočio koliko su mu bolji vojnici koji nemaju žene i obitelji, svim mladim muškarcima zabranio je da se žene, kako bi potencijalno imao snažniju i bolju vojsku. Valentin, uvidjevši nepravdu njegove odluke, potajno je vjenčavao mlade ljubavnike. Kad je Klaudije to saznao, osudio ga je na smrtnu kaznu.

 Druga legenda, o istom Valentinu, kaže da je car Klaudije bio fasciniran rimskim svećenikom. U vrijeme progona katolika, Klaudije mu je htio spasiti život pokušavajući ga preobratiti na poganstvo, no Valentin je to odbio, jer je htio upravo suprotno – preobratiti cara na katolicizam. Zbog toga je osuđen na smrt. Neposredno prije izvršenja kazne, izveo je čudo izliječivši slijepu kćer svog zatvorskog čuvara.

 Treća, i posljednja poznata legenda, govori o zaljubljenosti sv. Valentina u tu djevojku, koju je izliječio. Navodno joj je iz zatvora slao ljubavna pisma, s potpisom Tvoj Valentin, što donekle objašnjava današnje slanje čestitki upravo s tim potpisom (u Americi, gdje je posebno naglašeno slavlje ovoga blagdana, običaj je na čestitku potpisati se tekstom From your Valentine).

 Bilo kako bilo, najviše legendi vezano je upravo za ovog svećenika, za kojega postoje zapisi da je pokopan na groblju Via Flaminia upravo na datum 14. veljače. U starom Rimu u to vrijeme, od 13. do 15. Veljače, slavljen je festival pod nazivom Luperkalia – bio je to poganski običaj kojim se slavila plodnost, bez naznaka romantike ili ljubavi. Neki izvori smatraju da je katolička crkva izabrala 14. veljače za slavlje Valentinova upravo da bi prilagodila taj običaj kršćanstvu. Papa Gelazije proglasio je oko 498.g. 14. veljače blagdanom Sv. Valentina.”

Vidimo da je riječ o svećeniku Rimokatoličke crkve. Nije na odmet da imamo još jedan povod za euharistijsko slavlje ljubavi (koje vrste nije ni važno). Valter Župan navodi kako ionako „Neprijatelj čovjeka zna da je Bog zamislio brak kao sliku Božje ljubavi i zajedništva i da se supružnici približavaju Bogu ako svojim životom uistinu odražavaju tu izvornu sliku. Stoga, ne birajući sredstva, on kao lažac čini sve da čovjeka zavara i makne s toga puta, iskrivljavajući sliku i predstavljajući laž istinom.“

U tom svjetlu smijemo predstaviti obilježavanje Valentinova kao iskrivljenu sliku i predstavu laži istinom upravo od strane svećenstva koje je Isusovo djelo iskrivilo i u stvarnosti se upravo ono predstavlja  neprijateljem čovjeka.

Katolici.org

Pronaći stvarno lice ljubavi i imati vremena jedno za drugo

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj krčkog biskupa Valtera Župana za Svjetski dan braka, 14. veljače 2010.

Prošle godine, po prvi puta u Hrvatskoj, obilježen je Svjetski dan braka. Ta inicijativa Ureda HBK za obitelj i Hrvatske zajednice bračnih susreta očito je naišla na plodno tlo predstavljajući odgovor na duboke čežnje bračnih parova da se više vrednuje ustanova braka. Dokaz tome su pozitivni odjeci iz onih župa i zajednica u kojima su se, unatoč kratkom vremenu za pripremu, uspjeli organizirati. Trud oko priprema višestruko se isplatio i urodio sveopćim zadovoljstvom, o čemu su svjedočili uzajamni pogledi i osmijesi supružnika.

Sa željom da proslava Svjetskog dana braka, druge nedjelje u veljači, zaživi u što većem broju župa i ove godine priređen je svećeničko-obiteljski paket kojega je moguće preuzeti na mrežnim stranicama Ureda HBK za obitelj – obitelj.hbk.hr. Na taj način htjelo se svim zainteresiranim svećenicima i bračnim parovima dati dovoljno vremena da zajedničkim snagama i kreativnošću organiziraju obilježavanje Svjetskog dana braka 2010. koji prigodno pada na spomendan sv. Valentina pred početak korizme u vremenu karnevala. Razdoblje karnevala obilježeno je skrivanjem lica, kako bi prihvatljivijim postalo ono što inače nije prihvatljivo. S jedne strane prekrivaju se ljudska lica, ali s druge strane kao da se pokušava prekriti i Božje lice kako ne bi vidio što si se sve ljudi pod maskama dopuštaju u vrijeme karnevala odnosno fašnika. Umjesto da poput psalmiste uskliknu „Žedna mi je duša Boga, Boga živoga: O, kada ću doći i lice Božje gledati?” (Ps 42,3), oni se poput Adama u rajskom vrtu skrivaju od Boga. A kada se to čovjek skriva od Boga? Onda kada čini ono što odudara od Božjih zapovijedi i Božje volje za čovjeka. Možda će tu biti od pomoći riječi apostola Petra koji piše da ne hodimo više u razvratnostima, požudama, pijančevanjima, pijankama, opijanjima i bezakoničkim idolopoklonstvima te da vrijeme što nam u tijelu još preostaje proživimo „ne više po ljudskim požudama nego po Božjoj volji”. Ako tako činimo čudit će se što se ne slijevamo „u tu istu rijeku raskalašenosti”. (usp. 1 Pt 4, 1-4) Svakako valja priznati da kostimirane povorke pronalaze kreativne načine za iskazivanje nagomilanog nezadovoljstva i upućivanje često opravdanih kritika društvu. No karneval, kao i Valentinovo, nerijetko bivaju prožeti upravo konzumerističkom hiperseksualizacijom.

Tako iskrivljujući Božje planove za ljudsko tijelo i spolnost zamagljuju i skrivaju stvarno lice ljubavi. To lice rese svojstva koja nabraja sv. Pavao u Hvalospjevu ljubavi ističući da je ljubav velikodušna, dobrostiva, ne zavidi, ne hvasta se, ne nadima se, nije nepristojna ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo, ne raduje se nepravdi, raduje se istini, sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada i sve podnosi. (1 Kor, 13, 4-7). Je li njihova ljubav takva mogli bi se, barem za Valentinovo, upitati svi zaljubljeni, a osobito supružnici koristeći prigodu Svjetskog dana braka za obnovu bračnih zavjeta. Uz to i jednima i drugima koristilo bi saznanje da je Bog u svom planu predvidio da sebedarna bračna ljubav muškarca i žene bude ovozemaljska ikona one nebeske i vječne sebedarne ljubavi Svetoga Trojstva, a da, ako njihova tijela govore istinu bez zadrške, tada bračni čin predstavlja obnovu bračnih zavjeta i učvršćuje bračnu vezu. Kakve li divne istine, kakve li radosne vijesti! No koliko je onih koji tu istinu žive u svom bračnom životu? Nažalost, premalo. A ta istina svima je nadohvat ruku, sadržana je u Božjim riječima i iz njih proizlazi – a što je najvažnije kada je upoznamo ona će nas osloboditi (usp. Iv 8,32). U tome može pomoći i upoznavanje teologije tijela Ivana Pavla II. o čemu odnedavno postoji literatura i na hrvatskom jeziku.

Ne treba se zavaravati kako na tom putu otkrivanja istine o ljubavi, a potom življenja te ljubavi neće biti prepreka i protivština. Upravo je u tome stvar. Neprijatelj čovjeka zna da je Bog zamislio brak kao sliku Božje ljubavi i zajedništva i da se supružnici približavaju Bogu ako svojim životom uistinu odražavaju tu izvornu sliku. Stoga, ne birajući sredstva, on kao lažac čini sve da čovjeka zavara i makne s toga puta, iskrivljavajući sliku i predstavljajući laž istinom.

Čovjek je sam po sebi slab i u tome može napredovati samo uz Božju pomoć kako bi naučio razlikovati istinu od laži, nadvladao požude i u konačnici dostigao čistoću srca. To je moguće jer je Nebeski Otac u svojoj bezgraničnoj ljubavi poslao svoga Sina Jedinorođenca da nam se obznani po Njegovom utjelovljenju (Iv 1,14), da nas po Njegovoj krvi otkupi (Otk 1,5) te nam po Njegovom uskrsnuću otvori put u nebo i daruje život vječni. Obratiti se i povjerovati Radosnoj vijesti početni su koraci na tom putu, na koje nas Bog poziva i u osobi Isusa Krista jamči suputničku pomoć kako bismo naučili umirati samima sebi i sebedarno ljubiti Boga, svoga supružnika, djecu te svakog čovjeka bez diskriminacije.

Dakako, svi zaljubljeni mogu se uteći pomoći i zagovoru sv. Valentina, o kojemu ima malo povijesnih podataka, osim onih da je bio liječnik, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu i da se odlikovao mudrošću i kreposnim životom. Kao zaštitnik zaljubljenih parova počeo se častiti tek u 15. Stoljeću, no ono što je okrunilo njegov život i čime je stekao neuveli vijenac slave nije zaljubljenost već posvemašnja ljubav prema Ljubavi samoj, kojoj je bio vjeran do kraja i zato podnio mučeničku smrt.

Naposljetku, za sve to potrebno je znati mudro upravljati ograničenim vremenom koje nam je Bog dao na raspolaganje, kako bi, koliko je to moguće, raspored toga vremena odgovarao istinskim prioritetima u životu čovjeka. Ne može se graditi ni jedan odnos, a ponajmanje onaj bračni, ukoliko se tome ne posveti dovoljno vremena. Moderni način života i užurbanost supružnike, ako se tome prepuste, sve više udaljuju jedno od drugoga jer premalo vremena provode zajedno. Tome se valja oduprijeti na način da supružnici zamole Gospodara vremena da im pomogne u upravljanju vremenom i donošenju zajedničke odluke kako će pronalaziti vrijeme jedno za drugo u svojem dnevnom, tjednom, mjesečno i godišnjem rasporedu.

Ovdje treba imati na umu da u bračnom životu možemo govoriti o tri „oltara”: oltaru molitve – mjestu u domu gdje supružnici susreću s Gospodinom, zazivaju ga u pomoć oko životnih pitanja i u zajedničkoj molitvi slave Njegovu nazočnost među njima; oltaru dogovora – obiteljskom stolu za kojim supružnici svoju vezu grade kroz razgovor o svim problemima zajedničkog života i koji služi da rad izvan kuće ne bi supružnike međusobno udaljio te oltaru uzajamnog sebedarja – bračnoj postelji u kojoj supružnici izgrađuju svoj odnos dijeleći ljubav i zadovoljstvo spolnog suživota, pri čemu surađuju s Bogom Stvoriteljem. Svaki od tih oltara potrebno je njegovati i za njih uravnoteženo odvajati vrijeme, čime se jamči zdrava bračna duhovnost.

Dodamo li tome i sakramentalni život supružnika, osobito u smislu redovite ispovijedi i zajedničkog blagovanje s oltara Kristove žrtve u Euharistiji, tada će to biti stabilna bračna lađa kojoj oluje i vjetrovi, što se sve više podižu protiv braka, neće moći nauditi jer će biti upravljana vjerom kako s njima plovi Krist Gospodin, koji i bračnima parovima poručuje da imaju vjere i da se ne boje (Mk 4,37). Uz želje da uz Kristovu pomoć supružnici jedno u drugom ugledaju stvarno lice ljubavi i pronađu vrijeme jedno za drugo, zazivam Božji blagoslov na sve zaljubljene moleći zagovor sv. Valentina za pomoć kako bi im zaljubljenost prerasla u zrelu ljubav za Boga i čovjeka.

U Krku, na 3. nedjelju kroz godinu, 24. siječnja 2010.

http://www.katolici.org/dogadjanja.php?action=c_vidi&id=15872

Javno.hr

 SLAVI SE OD PAMTIVIJEKA 

Valentinovo od tradicije postalo unosan biznis

 Dan zaljubljenih ima tisućljetnu tradiciju, a današnji oblik poprima tek u 19. stoljeću kada postaje i komercijaliziran.

Autor:
Tomislav Štruklec

Objavljeno: 07.02.2010 21:50h

Valentinovo je dan koji slave svi zaljubljeni i tada odlaze na romantične večere, poklanjaju cvijeće, bombonijere i ostale male slatke sitnice u obliku srca kako bi svojem partneru izrazili ljubav. No, malo tko zna odakle taj blagdan zaljubljenih dolazi, a većina ljudi možda i ne naslućuje da ima tisućljetnu povijest.

Lupercalije su majka Valentinova

Valentinovo svoje korijene ima u jednom blagdanu staroga Rima, zvanog Lupercalije, koji se slavio 14. veljače i on sam je vjerojatno mnogo stariji nego Rimsko carstvo. Pretpostavlja se kako su taj blagdan Rimljani preuzeli od starih italskih plemena koji su ga obilježavali još iz neolitika.

Sam blagdan Lupercalija slavio je boga Lupercusa kojeg se često poistovjećivalo s rimskim bogom Faunom, ekvivalentom grčkom bogu Panu, a sama etimologija imena dolazi, prema istraživanjima, od latinske riječi Lupus što znači vuk.

Mladići goli trčali ulicama Rima

Lupercalije su služile kako bi se grad očistio od zlih duhova i tada su svećenici prizivali milost boga Lupercusa dok su Vestalke kao žrtvu palile kolačiće od soli. U pećini gdje je vučica prema vjerovanju othranila Romula i Rema žrtvovala bi se koza i pas te bi se njihovom krvlju blagoslivljala rimska mladež.

Tada bi uslijedila velika gozba, a mladići bi odjenuli kože žrtvenih životinja i trčali ulicama Rima. Naravno, ispod tih koža bili su goli i koga bi god sreli na ulici, udarali su ga tim kožama. Ovo se smatralo velikom srećom, pa su ljudi namjerno trčali do njih kako bi ih lupili i tako si osigurali plodnost, bogatstvo i dobro zdravlje.

Francuski dvor je 1400. godine na sam dan Valentinova donio zakon koji regulira brakove, rastave i ostala pitanja ljubavi. Izgleda kako je upravo iz te činjenice poteklo Valentinovo kao dan zaljubljenih.

– Lupercalija je blagdan za koju mnogi pišu kako potječe od starog pastirskog blagdana i kako je povezana s grčom svetkovinom Arcadian  Lycaea. Toga dana rimska mladež i visoko plemstvo trči gola ulicama Rima i u zabavi udaraju prolaznike kožama žrtvenih životinja. Čak i mnoge žene namjerno im staju na put kako bi ih ovi udarili i tako im osigurali plodnost i sretan porod – pisao je Plutarh još u prvom stoljeću nove ere.

Tek u 19. stoljeću Valentinovo poprimilo današnji oblik

Ova tradicija održala se sve do petog stoljeća kada su već svi paganski obredi bili zabranjeni i narod je tražio od crkve da ga se javno počne slaviti, no ona je to branila i službeno je u drugoj polovici petog stoljeća osudila praksu Lupercalija.

Naravno, građani Rima nisu se pokorili crkvenoj tiraniji pa su i dalje slavili taj blagdan. Već tada Papa Gelasius uspostavio je svetkovanje na spomen Sv. Valentina, rimskog mučenika iz trećeg stoljeća, no njegov blagdan se s ljubavlju tek počeo poistovjećivati u kasnom srednjem vijeku, negdje oko 14. stoljeća.

Donesen zakon koji regulira pitanja ljubavi

Jedna od zanimljivosti je da je francuski dvor 1400. godine na sam dan Valentinova donio zakon koji regulira brakove, rastave i ostala pitanja ljubavi. Izgleda kako je upravo iz te činjenice poteklo Valentinovo kao dan zaljubljenih.

Blagdan je tek u 18. stoljeću počeo nalikovati današnjem da bi u 19. stoljeću postao opće poznat kao dan zaljubljenih sa svim običajima koji su uobičajeni za taj dan.

Svoju potpunu komercijalizaciju Valentinovo doživljava poslije 1840. godine u Velikoj Britaniji i SAD-u kada je zabilježen velik porast slanja valentinovskih čestitki. Naravno, ubrzo su se u taj veliki posao uključili i cvjećari i slastičari, pa je tako svojevrsna etiketa zaljubljenima nalagala da uz čestitke, poklanjaju srca, ruže i bombonijere.

Danas taj blagdan ima malo veze s Lupercalijama ili Sv. Valentinom i više je postao sekularni praznik koji obilježava suvremeno viđenje ljubavi i romantike.

http://www.javno.com/hr-zivot/valentinovo-od-tradicije-postalo-unosan-biznis_293232

 Jutarnji list

Valentinovo obilježavaju licitacijom sušenih bunceka 

Autor: Portal Jutarnji.hr

Objavljeno: 14.02.2006

KRIŽEVCI – Umjesto crvenih srca i Amorovih strelica, baku Anu Srtać (78) iz Dropkovca na Valentinovo još od djetinjstva asociraju suhi svinjski bunceki.

Naime, u potkalničkom selu Dropkovcu nakon mise uz blagdan Valentinova kraj crkve sv. Franje Ksaverskog uobičajena je licitacija najčešće svinjskih bunceka. Prikupljeni novac namijenjen je za uređenje crkve.

Nikad čokoladna srca

– Nikad za Valentinovo nisam dobila čokoladna srca ili cvijeće, kako je to danas običaj, ali se sjećam još od 5. godine da smo za Valentinovo išli u crkvu zagovarati se sv. Valentinu za dobra obitelji i blaga. Po završetku mise uvijek su bile licitacije poput ove danas – rekla je danas baka Ana, koja je umjesto bunceka ovaj put kupila živog pijevca.

– Kad sam ja bio mali, među buncekima i kokošima znalo se na licitaciji naći i prasadi, sira, jaja, pa čak i telića – rekao je Stjepan Srbljinović (67), dok je njegov brat Mirko, zvonar i dugogodišnji voditelj licitacije, izvikivao ponude mještana.

Od početnih 20 kuna za dva sušena bunceka cijena bi na trećoj prozivci obično dolazila do 60 kuna. Po toj je cijeni dva bunceka kupio župnik Josip Vragović, koji kaže da obilježavanje Valentinova na ovaj način u Dropkovcu seže daleko u povijest.

– Crkva Sv. Franje Ksaverskog, u kojoj je jedan oltar posvećen i sv. Valentinu, datira još iz 17. stoljeća i prema crkvenim knjigama običaj licitacije mogao bi biti star koliko i oltar – rekao je župnik Vragović, dodavši da su se sv. Valentinu za dobro obitelji i blaga znali dolaziti klanjati i vjernici iz drugih župa.

50 sudionika licitacije

danas ih je na licitaciji bilo 50-ak, uglavnom starijih mještana, no veći broj ih se očekuje na licitaciji nakon mise u nedjelju. Tradicija propisuje da se licitacija, ako Valentinovo bude u tjednu, ponovo održava i u nedjelju.

– U nedjelju se na licitaciji skupe i mlađi Dropkovčani – rekao je Stjepan Srbljinović, dodavši da sam nikada nije supruzi davao poklone za Valentinovo. – Ja sam joj dal srce i dušu za čitav život – kaže djeda Srbljinović, prisjećajući se ipak da je nekad uživao u plesovima.

U doba njegove mladosti, dok još nije bilo društvenih domova, bio je običaj da se organiziraju plesovi po kućama i na taj način proslavi blagdan Valentinova.

Prihod za mamograf

Osim mise i licitacije ovogodišnje Valntinovo Dropkovčani i njihovi gosti moći će proslaviti i uz valentinovsku zabavu u društvenom domu. Prihod sa zabave organizatorice, HSS-ova udruga žena Hrvatsko srce, namijenile su za nabavku mamografa za križevački Dom zdravlja, pa su i zabavu prigodno nazvale “Ruža za nju – mamograf za njih”.

http://www.jutarnji.hr/valentinovo-obiljezavaju-licitacijom-susenih-bunceka/17682/

Medicinar.mef.hr

Povijest Valentinova

Dan zaljubljenih

 Kristina Terzić

14.-tog veljače svake godine milijuni ljudi diljem svijeta daruju svojim voljenima cvijeće, bombonijere, medeke i čestitke, a sve u ime Sv. Valentina. Ipak, povijest Valentinova i život njegovog začetnika ovijeni su velom tajni. Znamo da blagdan vuče korijene još iz rimske i katoličke tradicije. Tko je zapravo tajanstveni svetac i zašto slavimo ovaj blagdan? 

 Danas katolička crkva govori o čak 11 svetaca pod ovim imenom, razlikujući ih prema gradu iz kojega dolaze. Jedna legenda kaže da je Sv. Valentin bio svećenik koji je služio u Rimu u 3.stoljeću, za vrijeme vladavine cara Klaudija II. Kad je car uočio koliko su mu bolji vojnici koji nemaju žene i obitelji, svim mladim muškarcima zabranio je da se žene, kako bi potencijalno imao snažniju i bolju vojsku. Valentin, uvidjevši nepravdu njegove odluke, potajno je vjenčavao mlade ljubavnike. Kad je Klaudije to saznao, osudio ga je na smrtnu kaznu.

 Druga legenda, o istom Valentinu, kaže da je car Klaudije bio fasciniran rimskim svećenikom. U vrijeme progona katolika, Klaudije mu je htio spasiti život pokušavajući ga preobratiti na poganstvo, no Valentin je to odbio, jer je htio upravo suprotno – preobratiti cara na katolicizam. Zbog toga je osuđen na smrt. Neposredno prije izvršenja kazne, izveo je čudo izliječivši slijepu kćer svog zatvorskog čuvara.

 Treća, i posljednja poznata legenda, govori o zaljubljenosti sv. Valentina u tu djevojku, koju je izliječio. Navodno joj je iz zatvora slao ljubavna pisma, s potpisom Tvoj Valentin, što donekle objašnjava današnje slanje čestitki upravo s tim potpisom (u Americi, gdje je posebno naglašeno slavlje ovoga blagdana, običaj je na čestitku potpisati se tekstom From your Valentine).

 Bilo kako bilo, najviše legendi vezano je upravo za ovog svećenika, za kojega postoje zapisi da je pokopan na groblju Via Flaminia upravo na datum 14. veljače. U starom Rimu u to vrijeme, od 13. do 15. Veljače, slavljen je festival pod nazivom Luperkalia – bio je to poganski običaj kojim se slavila plodnost, bez naznaka romantike ili ljubavi. Neki izvori smatraju da je katolička crkva izabrala 14. veljače za slavlje Valentinova upravo da bi prilagodila taj običaj kršćanstvu. Papa Gelazije proglasio je oko 498.g. 14. veljače blagdanom Sv. Valentina.

 Najstarija valentinovska čestitka seže u 1415. godinu, kada je u Londonu Charles Duke of Orleans svojoj zatočenoj ženi napisao pjesmu upravo povodom Valentinova. Nakon toga, u Engleskoj je postalo popularno slaviti Valentinovo. Već tada postojao je običaj izmjene sitnica i čestitki među mladićima i djevojkama. Krajem stoljeća, započela je i tvornička proizvodnja prigodnih čestitki, kako bi pokazala napredak u tiskovnoj industriji. Gotove čestitke olakšale su ljudima izražavanje osjećaja kad nisu imali hrabrosti ili nisu znali što reći osobi u koju su zaljubljene. I u Americi istovremeno započinje interes za Valentinovo, ali oni tek sredinom 19. stoljeća počinju s proizvodnjom gotovih valentinovskih darova, poput čestitki i bombonjera.

 Procijenjeno je da se danas na taj dan pošalje čak milijardu čestitki. Od toga čak 85 % darova poklanjaju žene. Počelo je kao simbolično darivanje, znak pažnje voljenoj osobi, a došlo je do toga da smo danas mnogi isfrustrirani jer nam se čini da se u ovom kapitalističkom svijetu čak i  ljubav uspjela komercijalizirati. Mediji nas obasipaju informacijama kako odabrati najbolji, najskuplji ili najorginalniji dar, a zapravo bit slavljenja Valentinova nitko ne spominje. Upoznavanje i zaljubljivanje preko Interneta, slanje SMS poruka i chat-anje preko Google-talka, MSN-a i Facebooka. Nažalost, brz i stresan život, sve nas više udaljava od voljenih, čineći zajedničko provođenje vremena najrjeđim oblikom komunikacije. Dobro je zato obilježavati dan poput ovoga, da nas bar potakne na razmišljanje o odnosu prema voljenima. Uvijek je lijepo osjetiti znakove pažnje, pa eto tako i ja, zakleta ne-romantičarka, potičem sve vas da na bilo koji način obilježite ovaj dan, i da ga u najmanju ruku, barem ga provedete u društvu voljene osobe.

 13. veljače 2009. (ać)

http://medicinar.mef.hr/tekstovi.php?id=655

 Jutarnji.hr

Crkva o Valentinovu: Obuzdajte nagon za seksom

Autor: Portal Jutarnji.hr

Objavljeno: 08.02.2007

ZAGREB – Katolička crkva ustala je protiv Valentinova u posljednjem broju tjednika Glas Koncila, i to kroz poseban prilog “Kako u crkveni brak”.

Svim mladima koji se pripremaju za bračni život, mjesečni prilog Glasa Koncila u povodu Dana zaljubljenih, kako piše Ika, govori o brojnim aspektima priprave za brak. Očita je namjera bila načela katoličkog učenja otvoreno se suprotstaviti konzumerističkoj i hedonističkoj filozofiji koja se promiče upravo kroz Valentinovo.

Velik dio priloga posvećen je seksualnosti kao posebno osjetljivoj točki u odnosu mladića i djevojke, području na kojemu Crkva preporučuje samokontrolu i suzdržavanje od seksualnih odnosa prije braka.

“Sazrijevanje mladih u vezi nužno uključuje osposobljavanje za samokontrolu, gospodarenje svim svojim nagonima, pa i seksualnim. Osoba koja nije sposobna kontrolirati svoje nagone ne može se smatrati zrelom, niti doraslom za životne odluke.

Budući da je u vezi dvoje mladih ljudi upravo spolni nagon najveći izazov, upravo svjesno kontroliranje toga nagona s njegovom velikom kušnjom omogućuje prijeko potrebno sazrijevanje mladića i djevojke”, piše glavni urednik Glasa Koncila, Ivan Miklenić.

On kaže kako se spolni nagon “uvijek, a osobito u mladih ljudi koji su u vezi”, vrlo lako poistovjećuje sa sebičnošću, odnosno kao ispunjenje sebične potrebe za vlastitim užitkom”.

“Moguće je da se i u vezi po spolnom odnosu zapravo događa sebičnost udvoje, da se mladi uzajamno ‘upotrebljavaju’ za svoj užitak, a ne da se pripremaju kako bi spolno sjedinjenje bilo stvarno  neopozivo uzajamno životno predanje”, kaže vlč. Miklenić i dodaje da ljudi koji ne kontroliraju svoju sebičnost “nisu dobri kandidati za dug zajednički život”.

Velečasni Miklenić navodi kako će mladi, ako se odluče razići nakon razlaza shvatiti da su bili “iskorišteni, a ne voljeni”.

“A mladi koji su ušli u spolne odnose te se odluče za zajednički život u braku, izlažu se opasnosti da potroše ono najbolje te si umanjuju atraktivnost braka i otežavaju zajednički život”, poručuje glavni urednik Glasa Koncila.

Šest mana mladenačke ljubavi

1. gubitak vremena potrebnog za studij
2. službene dužnosti nužno trpe
3. mladenačko ljubakanje sprečava odgoj karaktera
4. ljubakanje u toj dobi redovito je znak slabosti
5. postoji prava opasnost da njima ovlada seksualnost i da se sve prebrzo sroza
6. takvo rano međusobno povezivanje ne ostaje samo puko voljenje koje bi se iskazivalo tek u nekoj suzdržanoj nježnosti, već snažan mladenački impuls da se sve manifestira u vanjskim gestama i ponašanju

http://www.jutarnji.hr/crkva-o-valentinovu–obuzdajte-nagon-za-seksom/212229/

 

U braku se može opet zaljubiti, ali samo u svog partnera

Autori priloga u “Glasu Koncila” naglašavaju da Crkva razlikuje zaljubljenost od ljubavi, odnosno potkrjepljuju da je zaljubljenost poželjna ako joj je cilj istinska ljubav.

Tako se odgovara i na pitanje može li se osoba u braku iznova zaljubiti. “Može, ali samo ponovno u svoga partnera! Jer, istinska bračna ljubav između dvoje ljudi u sebi nosi ‘zaštitni faktor’ u odnosu na sva moguća zaljubljivanja ‘sa strane’. Ljubav je, ako je doista ima, neizmjerljivo jača od zaljubljenosti”, tvrdi novinar “Glasa Koncila” Vojmil Žic.

Crkva naglašava svoj stav kako je “spolna ljubav Božji dar, a prema tome je i čistoća Božji dar da svatko uzmogne ostvariti svrhu svoga životnog poziva”. Kaže se kako “čistoća ne znači potpuno odbijanje ili preziranje ljudske spolnosti, već ona označuje duhovnu silu kojoj je zadaća braniti i obraniti spolnu ljubav ‘od opasnosti i sebičnosti i nasilnosti te je dovesti do njezina puna ostvarenja'”. Štoviše, tvrdi se kako čistoća, premda je mnogi žele prikazati kao konzervativnu izmišljotinu, “postaje hrabrost jer ona nije odreknuće od najuzvišenijih humanih vrijednosti”.

 

Istraživanje

1 7,2 godina prvi spolni odnos mladići
17,6 godina prvi spolni odnos djevojke
84% mladih imalo snošaj
31% imalo seks za jednu noć
5% mladih se čuva za brak
5,5 prosječan broj partnera mladići
3,3 prosječan broj partnera djevojke 

Podaci iz prvog nacionalnog istraživanja seksualnog ponašanja mladih između 18 i 24 godine: “HIV/AIDS i mladi – Hrvatska 2005”. Istraživanje provedeno na 1093 ispitanika.( G. Vugrinec)

Večernji list

Dopisništvo Kaptol

Romantični savjet predsjedniku Mesiću

Mesićeva poruka da treba mijenjati ugovore s Vatikanom posljednji je njegov obračun s Crkvom

http://www.vecernji.hr/kolumne/romanticni-savjet-predsjedniku-mesicu-kolumna-95739

autor: Darko Pavičić

12.02.2010 18:30

Što zajedničko imaju “101 romantična ideja za supružnike” Odbora za obitelj Hrvatske biskupske konferencije i ideja predsjednika Stjepana Mesića da treba redefinirati ugovore Vatikana i Hrvatske? Na prvi pogled ništa. No, obje su djetinjasto jednake. Predsjednik Mesić u jednom od svojih zadnjih nastupa iskoristio je priliku za, valjda, posljednji obračun s Crkvom i poručio da bi ugovore Vatikana i Hrvatske trebalo mijenjati. Da je to rekao itko drugi, možda bi se netko i uznemirio.

Da je to rekao sam Mesić koju godinu prije, možda bi se netko iz Crkve i oglasio, ali ovako – ništa. Zašto? Prvo zbog činjenice da Mesić odlazi, drugo zbog toga jer nijedna njegova inicijativa protiv Crkve nije urodila plodom (od tužakanja biskupa papi do uklanjanja vjerskih simbola iz javnih ustanova), a treće i najvažnije – ugovori se ne daju tek tako promijeniti. Jer za njihovu promjenu potrebna je dobra volja obiju strana, Crkve i države, tj. njihovih institucija, HBK s jedne strane i Vlade i Sabora s druge. Predsjednik države, zapravo, s takvim poslom u stvarnosti nema ništa.

Sva sreća, Crkva to zna i nije nimalo zabrinuta za sudbinu konkordata, pa su se u njezinim uredima bacili na publiciranje sladunjavih i tričavih savjeta za bračne partnere. Ne provjeravajući ime i težinu autora, preuzeli su i preveli bjelosvjetsku bljezgariju seks-gurua Michaela Webba, čijeg su se imena očito posramili, jer su ga nakon objave u medijima žurno obrisali s impresuma brošure. Htjeli su Danom braka parirati “konzumerističkoj hiperseksualnosti” Valentinova, ali su upali u istu vrstu banalnosti kojom je prožet i taj blagdan.

Npr. savjet br. 17 “ako je tvoja supruga imala vrlo naporan i dug radni dan, pripremi joj toplu kupku, u vodu ulij mirisno ulje za kupanje i nježno ju okupaj od glave do pete, odnesi je u spavaću sobu, nježno obriši ručnikom, položi u svježe pripremljen krevet i poljubi u – čelo” odiše beskrajnim zaglupljivanjem, kojemu samo tupasto Valentinovo može konkurirati. Gađajte se jastucima, poručuju s Kaptola! No, crkveni savjeti ne daju odgovora, piše urednik Križa života Hrvoje Cirkvenec, “kako se gađati jastucima u podstanarskom stanu na koji ode pola suprugove plaće, kako se igrati vodenim pištoljima na plaži kad sve više obitelji nema novca za ljetovanje, kako kupovati nepotrebne i pomalo sulude poklone mužu ili ženi (savjetuje se čak kupiti zvijezdu na nebu i prozvati je imenom supružnika) kad se zna da prosječna obitelj u Hrvatskoj živi od jedne plaće i jedva spaja kraj s krajem”. Po svemu tome su i 101 savjet s Kaptola i Mesićava ideja o rušenju ugovora Vatikana i Hrvatske identične. Nepotrebne i besmislene u današnje vrijeme!

Osim ako ih se ne doradi, na primjer, nekim supersavjetom: npr. poljubite sami sebe u čelo! Uspijete li, možda ćete uspjeti promijeniti i ugovore s Vatikanom ili savjetima nekog svjetskog lezilebovića spasiti vaš brak od valentinovskog tsunamija. Teško, naravno. Jer vam, s druge strane, poskupljuju plin, struja, komunalije…, vlast vas nemilosrdno iskorištava i pljačka, društvo marginalizira i zapostavlja. Gađate li svijet oko sebe preporučenim ‘jastucima’, budite sigurni da mu nauditi nikako ne možete.

 Index.hr

11.02.2010.

Seksualna revolucija na Kaptolu

Hrvoje Marjanović

AH, NIŠTA ne kaže “ljubav” kao romantični savjeti Ureda za obitelj Hrvatske biskupske konferencije. U ova teška vremena kada svakodnevna borba za egzistenciju u drugi plan baca sve, pa čak i ljubav prema onima koje bi trebali voljeti najviše, lijepo je vidjeti da Ured za obitelj Hrvatske biskupske konferencije preuzima ulogu Kupida i uvodi šarenu raznolikost u ljubavne živote bračnih partnera. Na stranicama Ureda nedavno je objavljen mali priručnik nazvan “101. Romantična ideja za supružnike” stručnjaka za romantiku Michaela Webba. Divna je to kolekcija raznoraznih savjeta koji će unijeti radost u vaš život i probuditi uspavanu strast, a kad znate da i biskup na vaše ljubavne podvige gleda blagonaklono, puno se lakše prepustiti romantičnoj avanturi bez straha od božje odmazde.

Ako na stranu stavimo bizaran podatak da vam romantične savjete daje Hrvatska biskupska konferencija i činjenicu da ne postoji ništa manje spontano od priručnika za romantične geste, ova je vijest prije svega simpatična i smiješna. Teško je zamisliti nekog tko ljubavne savjete traži od biskupa i ne nasmijati se. “Draga, doima se kao da smo romantiku iz našeg braka prognali košto je Bog nekoć prognao Adama i Evu iz vrta edenskog. Pohitajmo stoga na stranicu Ureda za obitelj Hrvatske biskupske konferencije i pročitajmo što nam je činiti”. Da stvar bude smješnija, Ured od svojih posjetitelja traži i osobni doprinos pa tako svoje romantične ideje (crteže, pjesme i kolaže) možete slati na njihov mail i tako doprinijeti ovoj romantičnoj kolekciji što je samo korak dalje od pisma koje počinje rečenicom “Dragi biskupe Lastan, ljubavni žar između mene i supruge polagano gasne…”.

U ovom priručniku seks se svodi na sramežljivo golišavo kupanje, seljačku seksualnu aluziju i kratki porno moment

I nisu ovo bilo kakvi savjeti. Ovo su prije svega savjeti prilagođeni našim prilikama pa tako možete unajmiti balon punjen Helijem i izabranicu srca svog povesti na put oko svijeta u 80 dana ili iznajmiti sportski kabriolet i vozikati se obalom na putu do ladanjske kuće. Neki savjeti su dozlaboga kompleksni (ideja br. 25), na momente evociraju Gooniese i uključuju potragu za blagom, poruku u boci, kartu spaljenih rubova, konobaricu, lopatu i ženu koja kopa jame dok se vi zagonetno smijuljite. Ostali se mogu svesti na plišane medvjediće, češljanje, ljuljanje, nasmijano sunce, bojice, borbu jastucima, puštanje zmajeva, fotokopiranje ruku, majice na kojima piše “lju” i “bav”, ljubljenje u čelo i slične aseksualne djetinjarije iz čega se može izvući zreli stav Ureda prema braku i seksualnosti unutar istog. Naravno, romantika ne uključuje nužno životinjsku ševu, a i nerealno bi bilo očekivati da će na stranici osvanuti prijevod priručnika “101 način kako suprugu obradovati majmunskim snošajem”, ali pretpostavlja se da bi seks trebao biti barem jedan od ključnih faktora za održavanje braka “živahnim”.

U ovom priručniku seks se svodi na sramežljivo golišavo kupanje, seljačku seksualnu aluziju i kratki porno moment koji će perverznjaci među nama slobodno protumačiti “…stavi ga pred njena usta i reci: ‘Moraš ovo kušati'” (ideja br. 73). Ipak, i ovo je korak prema naprijed jer odmah iznad priručnika nalazi se i reklama knjige Christophera Westa koja je u suštini sažetak papinog učenja o spolnosti što djeluje zastrašujuće na toliko različitih razina. Nešto poput sažetka Bandićevog učenja o gramatici engleskog jezika.

Svi znamo da je seksualnost plaha životinjica koju treba postepeno ohrabrivati

Ipak, ne treba biti kritičan, zloban ili sarkastičan i ovu vijest valja prihvatiti kao dobru ili čak odličnu jer Uredu koji vlastitog voditelja predstavlja riječima “oženjen i otac dvoje djece” (kao da je riječ o kvalifikacijama) u ovakvim situacijama valja izaći u susret. O seksu se počelo govoriti i to ne na onaj uobičajeni “kad se seksaš, mali Isus plače” način. Još se uvijek govori o seksu u braku, seksu između muškarca i žene, ne spominje se zaštita i sve je prilično sramežljivo i nevino, ali do sad smo nailazili samo na prešutno prihvaćanje činjenice da se bračni partneri ponekad ševe i bez namjere da klimaks okrune trudnoćom ili oslanjanja na plodne i neplodne dane. Ovaj “seksualni procvat” i polagano pretvaranje Kaptola u zabavu za odrasle ne smijemo napadati jer moglo bi to stvoriti komplikacije u daljnjem seksualnom razvoju, a svi znamo da je seksualnost plaha životinjica koju treba postepeno ohrabrivati.

Bilo kako bilo, ovo je na određen način seksualna revolucija na Kaptolu i kao takvu valja je respektirati. Neki bi mogli reći “revolucija-šmevolucija”, ali kada hrvatski biskup promovira peting perjem, ispijanje šampanjca u kadi ili kaže “kupajte se goli”, poklonjenom aseksualnom konju ne gledate u zube.

http://www.index.hr/xmag/clanak/seksualna-revolucija-na-kaptolu/474952.aspx

 Večernji list

Poziv vjernicima

Crkva Danom braka protiv Dana zaljubljenih

Biskup krčki mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj, poziva vjernike da ne slave Valentinovo, nego da po drugi put u Hrvatskoj obilježe Svjetski dan braka.

Autor: dp

07.02.2010 18:43
 
Crkva se Danom braka odlučila suprotstaviti “konzumerističkoj hiperseksualizaciji” Valentinova i karnevala. Sljedeće nedjelje biskup krčki mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj, poziva vjernike da ne slave Valentinovo, nego da po drugi put u Hrvatskoj obilježe Svjetski dan braka.

http://www.vecernji.hr/vijesti/crkva-danom-braka-protiv-dana-zaljubljenih-clanak-93156

“Razdoblje karnevala obilježeno je skrivanjem lica, kako bi prihvatljivijim postalo ono što nije prihvatljivo. Prekrivaju se ljudska lica, ali kao da se pokušava prekriti i Božje lice kako ne bi vidio što si se sve ljudi pod maskama dopuštaju u vrijeme karnevala”, piše biskup Župan, pozivajući na riječi “apostola Petra koji piše da ne hodimo više u razvratnostima,
požudama, pijankama i bezakoničkim idolopoklonstvima te da vrijeme što nam u tijelu preostaje proživimo ‘ne više po ljudskim požudama nego po Božjoj volji'”.

Biskup Župan priznaje kako se “zaljubljeni mogu uteći pomoći i zagovoru sv. Valentina, o kojemu ima malo povijesnih podataka, osim onih da je bio liječnik, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu i da se odlikovao mudrošću i kreposnim životom”.

“Kao zaštitnik zaljubljenih parova počeo se častiti tek u 15. stoljeću, no ono što je
okrunilo njegov život i čime je stekao neuveli vijenac slave nije zaljubljenost već sveopća ljubav prema Ljubavi samoj, kojoj je bio vjeran do kraja i zato podnio mučeničku smrt”, upozorava biskup.

On usvojoj poruci za Dan braka govori i o “tri bračna oltara”: oltaru molitve – mjestu u domu gdje supružnici susreću s Gospodinom, zazivaju ga u pomoć oko životnih pitanja i u zajedničkoj molitvi slave njegovu nazočnost među njima; oltaru dogovora – obiteljskom stolu za kojim supružnici svoju vezu grade kroz razgovor o problemima zajedničkog života i koji služi da rad izvan kuće ne bi supružnike međusobno udaljio te oltaru uzajamnog sebedarja – bračnoj postelji u kojoj se izgrađuje odnos dijeleći ljubav i zadovoljstvo spolnog suživota, pri čemu surađuju s Bogom Stvoriteljem.

 T portal

09-02-2010

 BISKUPI KAO OPRAH

‘Kupajte se goli, ali pazite da vas nitko ne vidi’

 Ured za obitelj Hrvatske biskupske konferencije povodom Svjetskog dana obitelji na svojim stranicama objavio je priručnik ‘101 romantična ideja za supružnike’

Riječ je o prijevodu knjižice američkog ‘stručnjaka za romantiku’ Michaela Webba, koji je svoje mudrosti svojedobno prezentirao i u ‘Oprah showu’. Za neke ideje potrebno je imati određena novčana sredstva, a za druge tek dobru volju i ljubav za svoga supružnika.
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/54785/Kupajte-se-goli-ali-pazite-da-vas-nitko-ne-vidi.html

Stoga ako želite iznenaditi svoga supružnika ili supružnicu i unijeti novi žar u svoj brak, pokušajte sa savjetima koje je blagoslovila Hrvatska biskupska konferencija.

Tako ideja pod rednim brojem 94. kaže: ‘Ako ste na nekom samotnom mjestu blizu mora ili jezera u toplom dijelu godine, otiđite na spontano kupanje bez odjeće, pazeći da vaša avantura ostane nezamijećena.’

Savjet pod brojem 91. također kao sastavni dio ima golotinju: ‘Ako imaš umjetničkog dara, otiđi na tečaj slikanja aktova. Vježbaj dok ne stekneš samopouzdanje, a potom zamoli supruga/suprugu da ti pozira. Pokaži joj/mu sliku naglašavajući kako voliš svaki centimetar njegovog/njezinog tijela.’

Izdvojili smo još nekoliko savjeta: ‘Kupi supruzi zlatnu ribicu u staklenoj posudi. Na posudu nalijepi sljedeću poruku: ‘Od svih riba na svijetu ti si prava riba za mene!”

‘Pripremi veliko gađanje jastucima. Kupi dva jastuka napunjena perjem. Načini rupe na jastucima kako bi perje počelo letjeti kada počne ‘borba’, a potom ‘napadni’ supruga/u kada osjetiš da je pravi trenutak. Poslije borbe iskoristite perje za pisanje poruka po leđima i zajedno počistite perje.’

‘Za ljetne žege kupi dva velika vodena pištolja i ponesi ih sa sobom na plažu. Izvadi ih i dobaci jedan svojoj/svojem suprugu/zi te započnite veliku vodenu pucnjavu.’

‘Kada budete u prigodi kupati se u velikoj kadi, stvorite romantično ozračje tako što ćete oko kade upaliti svijeće, uliti u vodu eterično ulje, a na površinu prosuti ružine latice. Suprug neka pusti suprugu da prva uđe u kadu, a dok ona bude uživala kupajući se, neka joj posluži pjenušac i jagode s čokoladnim preljevom prije nego joj se pridruži.’

 Večernji list

101 romantična ideja

Ured HBK objavio knjižicu: Vjernike savjetuje seks-guru

Ured za obitelj HBK knjižicu je objavio kao “poklon iznenađenje za bračne parove” u povodu Dana braka, koji bi trebao biti konkurencija hiperkomercijaliziranom Valentinovu.

Autor: Renata Rašović/VLM

09.02.2010 09:00

Pribavi ružine latice i stavi ih iza štitnika za sunce na mjestu suvozača u svom automobilu. Uzmi samoljepljivi papirić i na njega napiši: “Volim te.” Zalijepi ga na stražnji dio štitnika za sunce.

Dok se budete vozili na neko romantično mjesto, pogledaj u suprugu i reci joj da ima mrlju na licu. Ona će spustiti štitnik za lice da se pogleda u ogledalo te će ju zasuti ružine latice i vidjet će tvoju poruku…

“Lick by lick” 

Ovo je tek jedna od ukupno “101 romantične ideje za supružnike” koje su, u obliku elektroničke knjižice, jučer objavljene na internetskim stranicama Hrvatske biskupske konferencije. Konkretno, Ured za obitelj HBK knjižicu je objavio kao “poklon iznenađenje za bračne parove” u povodu Dana braka, koji bi trebao biti konkurencija hiperkomercijaliziranom Valentinovu.

I možda tu i ništa ne bi bilo sporno da autor ovog pamfletića nije poznati seks-guru Michael Webb, čiji je uradak “101 romantična ideja” jedna od njegovih “pristojnih” knjiga. O eksplicitnom sadržaju Webbovih uspješnica dovoljno govore već i naslovi poput “Sex all around the house” (Seks posvuda po kući) i drugih priručnika za uspješno svladavanje oralnih tehnika zadovoljavanja partnera, poput “Blow by Blow” i “Lick by Lick”. Riječ je o omiljenom seksualnom terapeutu Oprah Winfrey, čestom gostu koji njezinim gledateljima rado dijeli savjete o spolnosti i seksualnim tegobama, a svoja je znanja ukoričio u desetak knjiga. 

U 21. stoljeću, istina, takvo je štivo sasvim legitimna i rado čitana literatura, no je li baš i najprimjereniji odabir za stranicu Hrvatske biskupske konferencije? 

Djelo, a ne autor 

– Knjižica daje lijepe i romantične ideje koje mogu primijeniti i bračni parovi, a ostalo ne bih komentirao – rekao je dr. Petar Krešimir Hodžić iz Ureda HBK za obitelj, prilično zatečen novim spoznajama o njihovu “poklonu iznenađenja za bračne parove”. 

Na naše inzistiranje da objasni jesu li u Uredu za obitelj HBK pri odabiru materijala za internetsku stranicu bili upoznati s likom i djelom autora, dr. Hodžić je rekao: 

– Dobro, nije se toliko proučavalo samog autora, nego njegovo djelo. Možda je ispalo malo nespretno, ali to su periferne stvari!

http://www.vecernji.hr/lifestyle/ured-hbk-objavio-knjizicu-vjernike-savjetuje-seks-guru-clanak-93760

Križ života

 Mihaela Jurčević

 9.02.2010.

SEKULARIZAM I NAPUŠTANJE TRADICIJE – GLAVNI KRIVCI
Kardinal Rode: Kriza u vjerskim redovima
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 Vrijeme nakon Drugog vatikanskog koncila za kardinala Rodea predstavlja razdoblje bogato u eksperimentiranju s jedne strane, a siromašno u čvrstoj i uvjerljivoj misiji s druge strane.

 Vatikanski kardinal Franc Rode izjavio da se današnji vjerski redovi suočavaju s krizom čiji je djelomični uzrok usvajanje sekularnog mentaliteta i napuštanje tradicijskih običaja. Kardinal Rode, koji je pročelnik Zbora za ustanove posvećenog života i udruge apostolskog života, kaže da se radi o problemu koji je puno dublji od drastičnog pada broj vjernika.

 “Kriza koja se doživljava u pojedinim vjerskim zajednicama, posebno u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi, odražava dublju krizu europskog i američkog društva. Sve je to isušilo izvore koji su stoljećima napajali posvećeni i misionarski život u Crkvi”, rekao je kardinal Rode u svom govoru koji je početkom veljače održao u talijanskom gradu Napulju.

“Sekularizirane kulture ušle su u umove i srca nekih posvećenih osoba i zajednica, a na to se gleda kao na svojevrsno otvaranje modernizaciji i načinu pristupa suvremenom svijetu“, rekao je kardinal Rode.

Istaknuo je da je broj vjernika naglo počeo padati nakon Drugog vatikanskog koncila, što je, prema njegovim riječima, “razdoblje bogato u eksperimentiranju s jedne strane, a siromašno u čvrstoj i uvjerljivoj misiji s druge strane“.

Međutim, taj se izazov ne bi trebao gledati samo s negativne strane, kaže Rode. Sadašnji trenutak može pomoći vjerskim redovima da se jasnije definiraju kao “alternative dominantnoj kulturi, a to je kultura smrti, nasilja i zlostavljanja svih oblika” te da jasno naglase da je njihova misija radosno svjedočiti život i nadu, po primjeru Isusa Krista.

 http://www.kriz-zivota.com/zoom/5237/kardinal_rode_kriza_u_vjerskim_redovima/

Jutarnji.hr

Papa i obitelj, mir i nasilje 

Autor: Portal Jutarnji.hr

 Inoslav Bešker

 Objavljeno: 15.12.2007

http://www.jutarnji.hr/papa-i-obitelj–mir-i-nasilje/235754/

Dok su Pavao VI i Ivan Pavao II nastojali Katoličku crkvu staviti u službu mira, vidjeti kako je ona kadra pripomoći učvršćivanju mira u svijetu, njihov nasljednik Benedikt XVI se koncentrirao na to kako da mirovni angažman stavi u službu svoje Crkve, kako da mirovne teme podvrgne svojim teološkim prioritetima.

To je vidljivo ne samo iz najnovije Papine Poruke za Međunarodni dan mira 2008, nego i iz cjeline njegovih dosadašnjih triju poruka u tom povodu, osobito ako ih se usporedi s nizom poruka dvojice njegovih prethodnika.

U Benediktovim porukama posve su pale u drugi plan, ili su čak prešućene ključne riječi Ivana Pavla II, kao što su bile (obrnutim kronološkim redom) pravda, oproštaj (sa znamenitom parolom: nema mira bez pravde, nema pravde bez oproštaja, koju je opetovao i u Hrvatskoj), dobro i zlo, odgajanje za mir, zauzetost za mir (o četrdesetgodišnjici enciklike Pacem in Terris Ivana XXIII), dijalog (što je bila ključna riječ i mnogih istupa Pavla VI odnosno Ivana XXIII). Ista je sudbina i ključnih riječi mirovnih poruka Pavla VI, koji je posljednju sazdao na pozivu protiv nasilja (ono je skratilo i njegov život, poslije terorističke otmice i umorstva Alda Mora), i koji se višekratno izjasnio za suživot kao ključnu riječ. Uostalom, upravo je Pavao VI uveo praksu da i Katolička crkva obilježava Novu godinu kao Međunarodni dan mira, prihvativši tako inicijativu niklu u Ujedinjenim narodima.

Umjesto toga u trima dosadašnjim porukama Benedikta XVI za Svjetski dan mira dominiraju, kao ključne riječi: istina, osoba, obitelj. Ništa, dakle, od onoga što neposredno ugrožava mir ili što ga posredno priječi, nego isključivo ideje vodilje teologije Josepha Ratzingera, koje vjerojatno nije nužno osobito razlagati.

U ovom povodu Benedikt XVI je predstavio obitelj kao “zajednicu mira”, što je nesumnjivo dojmljiva konstrukcija, koja se lijepo može citirati u homilijama – jedina joj je mana što je temeljito dovodi u pitanje bilo koja kriminološka statistika, kako u Papinoj primaturi Italiji, tako i u Hrvatskoj i u Evropi općenito.

Kolikogod obitelj, u širem ili užem obliku, i bila pretežno zajednica mira, izvan svake sumnje je činjenica da se 70-80 posto kriminalnih nasilnih čina (ubojstava, silovanja, fizičkog i psihičkog mučenja…) konzumira baš u obitelji.

Uostalom, i u Crkvi su se toga dosjetili kad je trebalo objasniti gdje su djeca ugroženija, gdje ih vreba više pedofila. Postotak raste, iz statistike u statistiku, ali ne zato što bi nasilja bilo više, nego što sve više preživjelih žrtava smogne snage da prijavi svoga obiteljskog krvnika. Kad smo bili mladi sociolozi, tvrdili su nam da se prijavljuje jedva 3-5 posto silovanja, sada se možda postotak popeo do 10 – ali i dalje je žrtvi lakše prijaviti stranca nego muža, djeda, brata itd.

Tu strašnu statistiku jamačno pouzdanije znaju ispovjednici negoli kriminolozi, sociolozi i slični. Je li moguće da oni to kriju od svog Pape? Ili ta strašna istina nije zanimljiva, ako se smatra da je u svrhu Istine potrebno ponešto i prešutjeti? To je jamačno najznačajniji aspekt u kojemu obitelj ne može ostati suverena unutar sebe, u kojemu treba aktivirati društvo, pa i protiv obitelji, da bi se spasila osoba, njezino temeljno pravo na dostojanstvo ili, naprosto, na život.

Benedikt XVI, međutim, više insistira na tome da obitelj mora biti “naravna”, utemeljena na vjenčanju muškarca i žene. Je li Crkva ikada pokušala prebrojati koliko je života spašeno otkako je, njoj izrazito uz dlaku, omogućen razvod braka? Da ni ne govorimo o prišteđenim bubotcima, masnicama, ali i pravim invalidnostima? Naravno da to nije jedini, vjerojatno ni najbitniji aspekt obitelji – ali ne vidjeti ga dok se “naravna, heteroseksualna bračna” obitelj promiče kao recept za mir, miriše ipak po ideologiji više nego po teologiji.ƒ

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s