Praznovjerje vjernika u Srbiji

Tportal.hr/BBC

09.02.2010.

I MILOŠEVIĆ KORISTIO MITOVE

‘Srbi su veliki vjernici, ali i silno praznovjerni’

 Iako su Srbi duboko religiozna nacija, pri tome su jednako duboko praznovjerni. Tim riječima svoju reportažu iz Srbije počinje BBC-jev dopisnik Mark Lowen, koji se posebno zabavio vjerom i praznovjerjem kod naših istočnih susjeda.

Folklor, legende, priče starih žena i bajke o srednjovjekovnoj srpskoj ratnoj slavi dio su svakodnevnog života za velik broj Srba, navodi BBC.

 http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/54854/Srbi-su-veliki-vjernici-ali-i-silno-praznovjerni.html


Lowen je u dupkom punoj beogradskoj Sabornoj crkvi prisustvovao krunidbi novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, te posvjedočio da je vjera za nemali dio Srba prilično važna stvar. Njih čak 85 posto se deklarira pripadnicima Srpske pravoslavne crkve.

U toj su regiji religija i nacionalnost uvijek bile usko povezane, navodi BBC-jev reporter, pa dodaje: Ako ste Srbin, onda ste pravoslavac, a ako ste Hrvat, onda ste katolik.

Nakon što je religija u dekadama komunizma bila potiskivana, početkom 90-ih došlo je do novog procvata religija širom Balkana, ali taj procvat religija nije donio mir regiji – dapače, vjerske su razlike korištene i kao povod za ratne sukobe, piše BBC.

No, prije niza stoljeća, odnosno prije pokrštavanja Slavena, razni oblici paganizma dominirali su vjerovanjima većine stanovnika te regije, a kad se radi o mitovima i folkloru – za neke Srbe je vjerovanje u prastare mitove su sve samo ne zaboravljeni.

BBC-jev reporter navodi kako je u ponašanju Srba uočio svu silu praznovjerja, poput: ne ostavljaj torbu na tlu ili ćeš osiromašiti, ne izlazi s mokrom kosom jer će ti se inače mozak upaliti, ako sjediš na kutu stola vječno ćeš ostati neudana/neoženjen…

Novinar BBC-ja za kraj navodi jednu čuvenu srpsku poslovicu koja upozorava na opasnosti propuha: „Mnogi su umrli od propuha, a nitko od smrada“.

U tekstu se navodi i kako je Slobodan Milošević, kad je krajem 80-ih dizao nacionalističke tenzije, često koristio mit o nekadašnjoj Velikoj Srbiji.

Nemala razina praznovjerja u Srbiji na neki način sugerira da ta nacija još uvijek pronaći svoj put, što nije lako u okolnostima kad vam je zemlja manja i slabija nego što je nekad bila, piše BBC.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s