AUTOKEFALNOST?

Datum objave: 9.2.2010 | 10:21

CRKVA I POLITIKA

Autokefalnost? Mesić ne zna što govori!

Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji.hr

ZAGREB – “Dio klera Katoličke crkve u Hrvatskoj ponaša se kao da pripada autokefalnoj hrvatskoj crkvi”, izjavio je predsjednik Stjepan Mesić.

Predsjednik se osvrnuo i na “pamflete koji su se dijelili u crkvama” na predsjedničkim izborima i u kojima se, kako kaže, vjernike pozivalo “da ne glasaju za Lucifera, nego prema odabiru crkve”.

Kako je za Jutarnji list pojasnila Danja Šilović Karić, pročelnica Odjela za informiranje ureda predsjednika, Mesić je htio istaknuti kako se dio svećenika Katoličke crkve u Hrvatskoj ponašao suprotno od Svete stolice.

– Praksa Katoličke crkve je da pozivaju vjernike da izađu na izbore i da glasaju prema svojoj savjesti vodeći računa o moralnom i socijalnom nauku Crkve, ali u praksi se ne poziva vjernike da glasaju za konkretnog kandidata – rekla je predsjednikova glasnogovornica.

Mesićeva konfrontacija sa Crkvom, nakon svađe s Glasom Koncila i zahtjevom za zabranom stavljanja križeva u javnim ustanovama, očito se nastavlja, ali njegov odabir riječi u ovome slučaju mnogi ocjenjuju nespretnim.

Autokefalnost je, naime, termin koji se gotovo isključivo koristi u pravoslavnom kršćanstvu i označava crkvenu zajednicu, uglavnom utemeljenu na teritoriju jedne nacije, koja je upravno neovisna i suverena, dok je doktrinarno u suglasju s drugim pravoslavnim crkvama. Primjerice, trenutačno se vodi veliki spor o autokefalnosti Crnogorske i Makedonske pravoslavne crkve kojima samostalnost osporavaju velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, tvrdeći da za njih ne postoji kanonska utemeljenost.