Sustav nejednakosti po učenju Crkve

Sustav nejednakosti

Papa Benedikt XVI. u svom je nedjeljnom nagovoru svratio pozornost na teške posljedice gospodarske krize koja izaziva sve veće društvene nejednakosti i neravnopravnosti, te da u današnjim gospodarskim prilikama sustavi koji proizvode siromaštvo postaju još dramatičniji i stvaraju jake društvene nejednakosti, ranjavaju i vrijeđaju život, pogađajući napose najslabije i one najmanje zaštićene, te da svrha čovjeka nije blagostanje već Bog.

Nadalje, papa je istaknuo povodom Dana života da ljudsko postojanje treba štititi i poštivati. Nitko nije vlasnik svog života, svi smo pozvani štititi ga i poštivati od začeća do prirodne smrti, rekao je Papa.

Unatoč tim slabostima, kazao je Papa, milosrdni Bog preobražava ljudski život te ga poziva da ga slijedi.

Što s ovim porukama možemo učiniti?

Ništa!

Ništa ne saznajemo novoga što već ne znamo, već samo vidimo da nismo vlasnici svoga života (pa prema učenju Crkve nismo ni odgovorni za svoje postupke, te tu odgovornost preuzima Crkva?), da trebamo štititi život (koji život je važniji:u Bogu ili u materijalnom bitku?), da trebaju nekakvi radnici krenuti u žetvu (koji su to radnici i što žanju, to ni sam papa ne zna), da Bog preobražava ljudski život (a čovjek svojom nekativnošću treba da ga slijedi, kako i kojim smjerom, tko to zna) i sve tako dalje gomila ničega.

Hoćemo li napokon sazrijeti u saznanju da trebamo preuzeti odgovornost za vlastiti život i razmisliti o današnjim lažnim prorocima na koje nas je Isus upozorio. Vukovi u janjećem krznu.

Jednakost se kreira u vlastitoj duši i ne postoji na ovoj zemlji jednakiji od jednakoga, višeg položaja ili zaštićenijeg u Bogu. To je isključivo naše ponašanje i djelovanje u skladu s apsolutnim kozmičkim zakonitostima. Drugo ne postoji. Riječi ne kazuju pravu bit izrečenoga.

Glas Koncila

Papa upozorio na pojavu sve većih društvenih nejednakosti

Papa Benedikt XVI. u svom je nedjeljnom nagovoru uz osvrt na liturgijska čitanja još jednom svratio pozornost na teške posljedice gospodarske krize koja izaziva sve veće društvene nejednakosti i neravnopravnosti.

“U sadašnjim teškim gospodarskim prilikama sustavi koji proizvode siromaštvo postaju još dramatičniji i stvaraju jake društvene nejednakosti, ranjavaju i vrijeđaju život, pogađajući napose najslabije i one najmanje zaštićene”, rekao je Papa te istaknuo kako ta situacija obvezuje pojedince, društvo i vlasti na promicanje potpunog ljudskog razvoja jer će se jedino tako moći prevladati bijedu i potrebe društva.

Sveti Otac je pritom podsjetio da svrha čovjeka nije blagostanje već Bog.

Potaknut obilježavanjem Dana života Papa je istaknuo da ljudsko postojanje treba štititi i poštivati. Nitko nije vlasnik svog života, svi smo pozvani štititi ga i poštivati od začeća do prirodne smrti, rekao je Papa.

Osvrćući se na nedjeljna liturgijska čitanja, Papa je pred pedesetak tisuća vjernika okupljenih na Trgu sv. Petra istaknuo kako nas Bog prihvaća sa svim našim slabostima i grijesima. Sveto pismo dokazuje kako istinski susret s Bogom dovodi čovjeka na priznanje vlastite bijede i neprikladnosti, vlastitih ograničenja i grijeha.

Benedikt XVI. je također preporučio vjernicima da u ovoj Godini svećenika mole Gospodina da pošalje radnike u svoju žetvu kako bi svi oni koji osjećaju Božji poziv da ga slijede nakon potrebne spoznaje širokogrudno odgovorili, ne pouzdajući se u vlastite snage, već otvarajući se njegovoj milosti. (ika / gk)

7.2.2010.