Svećenici u Njemačkoj optuženi za seksualno zlostavljanje

 Dnevnik.hr

Za seksualno zlostavljanje optuženo 94 svećenika katoličke crkve

Berlin, 06.02.2010.,

Mi. Dr.

Njemački tjednik Der Spiegel izvijestio je da je broj slučajeva seksualnog zlostavljanja od strane svećenstva i laika u Njemačkoj katoličkoj crkvi mnogo viši no što se do sada smatralo.

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/za-seksualno-zlostavljanje-optuzeno-94-svecenika-katolicke-crkve.html

 Prema ispitivanju koje je proveo tjednik, u kojem je sudjelovalo 27 katoličkih župa u Njemačkoj, više do 94 pripadnika svećenstva i laika osumnjičeno je od 1995. za zlostavljanja ali ih je zbog zastare samo 30 sudski procesuirano. Trenutno je za seksualno zlostavljanje optuženo desetero zaposlenika crkve.

Njemačka je posljednjih tjedna šokirana nizom slučajeva seksualnog zlostavljanja od katoličkih svećenika. Više od 20 bivših studenata prestižne škole Canisius Kolleg prijavilo je da su ih nekadašnji učitelji zlostavljali, a još nekoliko je prijavilo slučajeva u njemačkim gradovima gdje su predavali svećenici. (Hina)

Deutsche Welle

Politika i društvo | 26.09.2007

Pedofilija – ružno naličje katoličke crkve

Još je papa Ivan Pavao II. htio stati na kraj tom zlu pa je Vatikan 2002. svećenicima sklonim pedofiliji zaprijetio «nultom razinom tolerancije». No, dušebrižnike to ne uspijeva odvratiti od spolnog zlorabljenja djece.

http://alemania-hoy.com/dw/article/0,,2798034,00.html

 U crkvenim redovima, naime, stalno na vidjelo izlaze novi slučajevi seksualnog iskorištavanja djece. Bez obzira o kojoj je zemlji riječ – Njemačkoj, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama, Irskoj, Meksiku ili Argentini – katolička crkva s tim problemom očigledno ne izlazi na kraj, kao što to pokazuje i najnoviji skandal u Njemačkoj.

 Za biskupsku konferenciju u Fuldi bile su predviđene teme poput ekumenskog rada, ujednačenja prijevoda Biblije i uvođenja mise na latinskom jeziku. No, na prvom mjestu dnevnog reda našao se skandal u svezi sa župnikom iz Bavarske. Gerhard Ludwig Müller, biskup iz Regensburga, 2004. ponovo je na mjesto župnika postavio svećenika koji je 2000. godine pravomoćno osuđen zbog seksualne zlouporabe dvojice dječaka. Biskup se oslonio na medicinsko uvjerenje kako kod tog svećenika ne postoji «pedofilna fiksiranost».

 I ne dovedi me u napast…

Međutim, ta se procjena pokazala krivom: Dotični je župnik barem u nekoliko navrata napastovao svog ministranta. Biskup Müller to, dakako, najdublje osuđuje: «Jasno je da mi je jako žao i da me duša zbog toga boli i već se mjesecima samo time bavim. Ako se te sumnje potvrde, morat ćemo povući teže konzekvence.»

 Njemačka se javnost ogorčeno pita kako je uopće moglo doći do toga da biskup imenuje pedofilnog svećenika na mjesto župnika, kada je poznato stajalište psihologa kako se pedofiliju ne može izliječiti, već samo kontrolirati i obuzdavati. Za pedofile koji su već kažnjavani i nakon terapije otpušteni iz zatvora preporučuje se da izbjegavaju situacije i mjesta koja bi ih mogla dovesti u napast – na primjer dječja igrališta, škole ili druga mjesta gdje se radi s djecom.

 Kako kome odgovara

 Pedofili mogu naučiti kako da kontroliraju svoju nastranost, ali je ne mogu u potpunosti prevladati, smatraju psiholozi. Upravo zbog toga se biskup Müller, kao i ostali njemački biskupi, našao na žestokom udaru kritike pokreta «Mi smo crkva», koji je i inače kritički nastrojen prema crkvi. Sigrid Grabmeier iz tog pokreta naglašava: «Preporuke biskupa potpuno su neobvezujuće prirode. To su prijedlozi koje svatko može interpretirati kako mu odgovara. Biskup iz Regensburga nije dužan pridržavati se tih smjernica.»

 Biskupi su se, doduše, temom pedofilije među svećenicima već bavili u nekoliko navrata. No, sve je ostalo na već spomenutim smjernicama. Njemački se biskupi nisu jasno očitovali niti kada su u drugim zemljama izbijali slični skandali kao što je to, na primjer, bio slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama gdje su ti skandali izazvali opasnu krizu u redovima katoličke crkve.

 Njemački biskupi suzdržani

 Prije pet godina je Biskupska konferencija donijela samo smjernice za pojedine biskupije. Kardinal Lehmann, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, o tome kaže: «Biskupska konferencija ne može donijeti ništa više od tih preporuka. Kao što sam upravo čuo, i svećenićki će pomoćnici na svojoj konferenciji također razgovarati o toj temi.»

 Katolička će se crkva najvjerojatnije tim problemom ipak trebati pozabaviti i na jednoj drugoj razini. Psiholozi i kritičari crkve upozoravaju kako zabrana braka i seksa – takozvani celibat – privlači prije svega svećenike sklone seksualnoj nastranosti. No, Vatikan i dalje strogo odbija ukidanje celibata.

 Hermann Diel, Helle Jeppesen

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s