Zlatko Sudac i Pavuna

Datum objave: 5.2.2010 u 08:36h
»Trafika« Predraga Lucića
Isus, Mandrak, Pavuna i Sudac

U četvrtom su nastavku Večernjakova feljtona o Zlatku Sudcu umjesto letećega karizmatika poletjeli šamari. Davor Pavuna, hrvatski fizičar svjetskoga glasa i domaćega razglasa, udijelio je svoje milosrdne pljuske svim hrvatskim katolicima koji ne vjeruju da se estradni stigmatik može istodobno pojavljivati i u avionu i na sprovodu, da može lebdjeti kao pero i svijetliti poput neonke. »Nemojte se čuditi ako Sudac počne prolaziti kroz zidove kao Isus. To je u fizici moguće, ali konzumeristički kvazikatolicizam u to će sumnjati. Naš prosječan čovjek nije shvatio nauk Isusa Krista i zašto onda Sudac ne bi levitirao?!« – zaključuje Pavuna svoju vjeronaučnu lekciju onima »koji stalno obožavaju krive bogove i zato im je Sudac problem«.

Pavuni su se, valjda zbog turbulencija tokom njegova misionarskog lupinga, malo ispremiješali likovi u glavi, pa je Isusu pripisao pothvate mađioničara Mandraka. Nijedan evanđelist ne bilježi da je Krist prolazio kroz zidove, ali to nije razlog da vas Pavuna ne izvrijeđa zbog toga što ne vjerujete u apokrifno Evanđelje po Davoru. Možda je ugledni fizičar i nazovibibličar mislio na ulazak uskrsloga Krista u dvoranu posljednje večere kroz zatvorena vrata i to mu je vjerojatno trebalo poslužiti za obračun s »obožavateljima krivih bogova«, da im na nos nabije svoju teološku istinu kako je Zlatko Sudac zapravo bogočovjek, jer eto barata istim moćima kao i Isus nakon uskrsnuća.

Uglavnom, vjeroučitelj Pavuna vas je upozorio da se ne čudite ni prolasku kroz zidove ni bilo čemu što učini njegovo Sveto Trojstvo Mandrak-Isus-Sudac. Čudite se samo onome čemu se čudi i sam Pavuna koji veli: »Čudim se da ja sam ne mogu levitirati.« To što netko s takvim sadržajem u glavi još uvijek nije odlebdio, doista graniči s Božjim čudom. Ili s nekom opakom anomalijom helija.

Predrag LUCIĆ